10 מיתוסים על הנקה: מה נכון?
תינוק הניזון מחלב אם מתעורר יותר בלילה, אסור לך להניק בזמן מחלה והתפריט שאת אוכלת משפיע על הגזים של התינוק – מיתוסים רבים נקשרים בהנקה.
מה מהם נכון? ומה לא נכון? לרגל שבוע ההנקה שחל השבוע, מאוחדת מחוז דרום עושה לכן סדר
כמו בנושאים רבים בתחום הבריאות, גם בתחום ההנקה קיימים מיתוסים רבים. לרגל שבוע עידוד הנקה הבינלאומי המצוין השבוע, חלי נוה, יועצת הנקה, אחות מעקב הריון ורכזת תחום התחלה בריאה במחוז מרכז של מאוחדת, עושה סדר ומסבירה מה נכון ומה לא נכון.
להניק זה כואב – לא נכון
ההנקה עלולה לכאוב בהתחלה, מפני שנדרשת תקופת הסתגלות של הגוף והתינוק. לעיתים ישנה רגישות המתבטאת בכאב המופיע בשניות הראשונות לחיבור ועוברת בהמשך ההנקה. התופעה חולפת תוך מספר ימים. עם זאת, כאב בזמן ההנקה נובע מחיבור לא מיטבי או תפיסה לא נכונה של התינוק את הפטמה. כמו כן, ייתכן שאת סובלת מגודש בשד, פצע או פטרת. את הדברים הללו ניתן לפתור בעזרת יועצת הנקה. ניתן להתייעץ עם יועצת הנקה במרפאות, טיפות החלב, מרכזי בריאות האישה וכן במוקד המיילדותי באמצעות שיחת וידיאו.
חשוב להניק מכל צד 10 דקות – לא נכון
תינוקות שונים יונקים למשכי זמן שונים. אל תגבילי את משך ההנקה מכל שד. אם התינוק בריא ונולד במועד, תני לו לינוק כמה שהוא רוצה מצד אחד וכשהוא מסיים הציעי לו את הצד השני לקינוח. בהנקה הבאה יש להתחיל מהצד ובו הוא ינק פחות. ניתן להחליף צדדים מספר פעמים במהלך ההנקה.
אם התינוק יונק בתדירות גבוהה זה אומר שאין לי מספיק חלב – לא נכון
תינוקות שונים יונקים בתדירות שונה. בממוצע תינוקות יונקים כל 2-3 שעות במהלך היום. ההמלצה היא להניק בתדירות לפי דרישת התינוק. בתקופות בהן ישנן קפיצות גדילה (ביום השני לחיים, בגיל 3 שבועות, בגיל 6 שבועות, בגיל 3 חודשים ובגיל חצי שנה) תיתכן עליה זמנית בדרישת התינוק לינוק ותדירות ההנקות תעלה למשך כיממה – זוהי הדרך שלו לגרום לייצור מוגבר של חלב שיתאים לגדילתו ולשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא.
התזונה שלי משפיעה על הרכב החלב – לא נכון
ישנה חשיבות באכילה מאוזנת ובריאה. ניתן לאכול אוכל מגוון באופן חופשי מתפריט המשפחה. מחקרים מראים כי גם נשים במדינות בהן התזונה הזמינה עבורן אינה מיטבית, מייצרות חלב בהרכב ובכמות מספקת עבור תינוקן.
מומלץ ליטול ויטמינים לפי המלצת משרד הבריאות כגון חומצה פולית, ברזל, יוד וויטמין די. מומלץ לשתות מים בהתאם לתחושת הצמא ועד הגעה לשתן בצבע שקוף. אין כל עדות מחקרית מבוססת על כך שמזונות מסוימים יכולים "לעבור בחלב" ולגרום לגזים בתינוק.
יש חומרים אשר פחות מומלץ לצרוך בתקופת ההנקה – נכון
אלכוהול עובר מהדם אל חלב האם וממנו אל התינוק ועל כן ההמלצה היא לנסות ולא לשתות אלכוהול במהלך ההנקה, בפרט בתקופה הראשונה לאחר לידה, בה לא תמיד ידוע מתי התינוק ידרוש הנקה נוספת. במידה ושתית אלכוהול ההמלצה היא לחכות כשעתיים על כל חצי מנה של אלכוהול. מומלץ להימנע מצריכה במינון מופרז של קפאין (עד 300 מ"ג ליום) לו השפעה אפשרית על התינוק שלא נחקרה במלואה. צריכה של חליטה או מאכלים המכילים עלי סרפד, נענע או מרווה פחות מומלצת, שכן להם אפקט של ייבוש החלב.
צריכת תכשירים צמחיים יכולה להגביר ייצור חלב – לא נכון
אין כל ביסוס מדעי לכך שחומרים המבוססים על צמחי מרפא, כגון חילבה או מורינגה, תורמים להגברה של ייצור חלב אם. הדרך הטובה ביותר להגביר את ייצור החלב היא הנקה או שאיבה ופינוי חלב תכופים יותר.
אין קשר בין גודל השד והיכולת שלו לייצר חלב – נכון
אין שום קשר בין גודל השדיים ליכולת לייצר חלב. ישנם מצבים רפואיים בהם חוסר ברקמת חלב אם עלול להפריע ליכולת לייצר חלב. במידה ואת מתקשה בהנקה וחושדת כי את לא מייצרת מספיק חלב מומלץ לפנות ליועצת הנקה.
לא כדאי להניק בזמן מחלה – לא נכון
בזמן מחלה מערכת החיסון מייצרת נוגדנים אשר מועברים בחלב ומספקים הגנה לתינוק. חשוב לשמור על כללי הגיינה כגון הימנעות משיעול ועיטוש בסביבת התינוק המיידית ושמירה על הגיינת ידיים. יש מחלות ספורות ונדירות אשר מומלץ להפסיק להניק במהלכן. גם שימוש בתרופות נפוצות להורדת חום ושיכוך כאבים בד"כ מותר בהנקה. לכל התייעצות בנושא שימוש בתרופות בהנקה יש להתייעץ עם מרכז טרטולוגי.
תינוק הניזון מחלב אם מתעורר יותר בלילה – לא נכון
חלב אם מותאם באופן מושלם למערכת העיכול של התינוק ולכן הוא מתעכל בצורה מיטבית. זמן פירוק ועיכול חלב אם הוא קצר יותר והוא מתפנה מהר יותר מהקיבה. אין הוכחה לכך שתינוק אשר צורך תמ"ל ישן טוב יותר שכן יש גורמים רבים הגורמים לתינוקות להתעורר בלילה.
ההנקה גורמת לצניחת החזה – לא נכון
ההנקה אינה משנה את צורת השד. השינוי העיקרי בצורת השד מתרחש בעקבות שינויים הורמונליים במהלך ההיריון עצמו, ללא קשר להנקה. ריבוי אירועי גודש או נטייה גנטית גם יכולים לתרום לצניחת החזה.