"חשוב שסיפור גבורתם של יהודי אתיופיה יונצח לדורות הבאים"
באשקלון – חדר מורשת ליהודים נספי סודן נפתח בסוף השבוע האחרון במרכז קהילתי חבצלת; ראש העיר, תומר גלאם: "סיפור עלייתם של יהודי אתיופיה לישראל הוא סיפור מופלא על אומץ וגבורה, נחישות ותקווה. חשוב שסיפור גבורתם ונחישותם יסופר לדורות הבאים"
בסוף השבוע האחרון נפתח לציבור חדר מורשת והנצחה ליהודי אתיופיה, נספי סודן. החדר, שנפתח במרכז קהילתי חבצלת בשכונת שמשון, מציג את סיפור עלייתם של יהודי אתיופיה לישראל, מכיל מידע חיוני על הנושא וכולל לוחות מידע, חפצים וציורים אוטנטיים וכן דוגמת חדר אתיופי מסורתי.
החדר הוקם בשיתוף עיריית אשקלון ומשרד הקליטה במטרה להקים חדש מורשת המכיל מידע רב על המסע הארוך, שהיה כרוך בסיכונים ובקשיים רבים, בלב הקהילה.
בטקס הפתיחה השתתף ראש העיר, תומר גלאם, מ"מ ראש העיר סופיה ביילין, סגנית ראש העיר מיריי אלטיט, מנהלת מחוז דרום במשרד הקליטה, שפרה קירשנבאום, יועצת קליטה בקהילה בטינה סבן, סמנכ"ל החברה העירונית יהונתן רהימי, יועץ ראש העיר לענייני הקהילה האתיופית גבריאל טגבו, קייסים ובני הקהילה.
ראש העיר, תומר גלאם, אמר: "סיפור עלייתם של יהודי אתיופיה לישראל הוא סיפור מופלא על אומץ וגבורה, נחישות ותקווה. הם הקפידו לשמור על יהדותם באתיופיה וחלמו כל הזמן לעלות לארץ ישראל, רבים אכן הגשימו זאת, אך אלפים לא עמדו בתלאות המסע. חשוב שסיפור גבורתם ונחישותם יסופר לדורות הבאים".
מ"מ ראש העיר סופיה ביילין: "חדר מורשת המציין את גבורתם של יהדות אתיופיה, שנפתח על ידי מחלקת הקליטה שלנו במתנ"ס חבצלת נועד להנציח את הנספים בסודן בדרך לארץ ישראל. קרוב ל-4,000 יהודים מקהילת ביתא ישראל נפטרו במהלך שנות מבצע "אחים" בדרך למחנות פליטים מהם הועלו לישראל. אשקלון זוכרת".
העלייה של יהודי אתיופיה לארץ, דרך סודן, החלה ב-1979 ונמשכה כ-11 שנים. היא הייתה כרוכה בסיכונים בדרך כמו שודדים ופורעים וכן בקשיים אדירים של רעב, צמא, מחלות ועוד. רבים מאלו שהחלו את המסע, בעיקר ילדים, קשישים וחולים, לא הצליחו להשלימו ונספו בדרכם. מנהלת מחלקת הקליטה, מרינה פיסצנקר, מנהל המתנ"ס, שי דמטאו ופרויקטורית לעולים מאתיופיה, שושי אסקיאס, הובילו את תכנון המבנה, עיצובו וכן איסוף הפריטים והמידע כך שהקהילה תוכל להכיר וללמוד את סיפור הנופלים.