אשקלון מצדיעה לשורדות ושורדי השואה ודור ההמשך שלהם
ברחבי העיר פורסם קמפיין שלטי חוצות המציג שורדות ושורדי שואה מהעיר יחד עם דור ההמשך שלהם
בימים אלה פורסמו ברחבי העיר תמונות מפרויקט מצולם ומרגש על גבי שילוט חוצות בו לוקחים חלק שורדות ושורדי שואה, תושבי העיר אשקלון ובמסגרת הפרויקט צולמו ארבעה שורדות ושורדי שואה עם ילדיהם ונכדיהם תחת הכותרת 'ניצחנו' כאות לניצחון ולגבורתם.
לצורך הפקת הפרויקט נוצר קשר עם עמותת ׳עמך׳ הפועלת בעיר שסייעה באיתור השורדות והשורדים ובמקביל, באמצעות אגף הדוברות בעירייה, תואמו הצילומים בבית השורדים עצמם יחד עם בני משפחותיהם כשמטרת הפרויקט הינה להעלות על נס את ניצחון שורדות ושורדי השואה על הרוע ועל מכונת ההשמדה הנאצית תוך הדגשת הניצחון והמשכיות החיים עליה עמלו קשות אותם שורדות ושורדים אשר עלו ארצה לאחר הזוועות שחוו.
בפרויקט משתתפים שורדות ושורדי השואה אטל שטירבו, הרייטה מתיאס, מרסל עמנואל קימלפלד ומרקו הכט, ילדיהם ונכדיהם.
להלן פירוט העדויות של המשתתפים:
- אטל שטירבו – אטל ילידת רומניה ונולדה בשנת 1932
היא אלמנה ואם לשלושה. היא הצעירה מבין שלושה ילדים ואביה היה סוחר חיטה. בזמן המלחמה אביה עבד בכל עבודה וכך הצליח להאכיל את משפחתה. אמה של אטל הייתה בבית עם הילדים ואטל מתארת כי בזמן המלחמה היו תנאים קשים ובעת שאביה נלקח לעבודות פרך, אטל ואחיה שהו ללא כל מסגרת עם אמם בתנאים קשים ובצפיפות. עם כיבוש הרוסים בתום המלחמה מצבם אף הורע יותר. אטל נישאה בשנת 1955, ויחד הם עלו לארץ בשנת 1960 והתגוררו בקיבוץ 'נירעם'. בהמשך עזבו את הקיבוץ ועברו לאשקלון.
- הרייטה מתיאס – הרייטה ילידת רומניה אשר נולדה בשנת 1942
היא הייתה תינוקת בזמן מלחמת העולם השנייה, אך זוכרת שמשפחתה הסתתרה במקלט תקופה ממושכת, ליד תחנת רכבת וסבה נשלח למחנה השמדה ונרצח. לאחר המלחמה הרייטה ובני משפחתה סבלו מרעב, מאנטישימיות ופרעות והיה עליהם להצניע את יהדותם. בשנת 1964 עלתה הרייטה עם משפחתה לארץ. הרייטה ומשפחתה שוכנו בדירה חדר קטנה בראשון לציון שם התגוררו 8 נפשות. עם עלייתה ארצה החלה הרייטה לעבוד כספרית מקצועית, ובהמשך עבדה כמורה לספרים בתל אביב. הרייטה נישאה לבעלה ז"ל. לאחר שהתאלמנה עברה להתגורר באשקלון.
- מרסל עמנואל קימלפלד: מרסל הינו יליד צרפת משנת 1943
הוא נשוי ואב לשלושה ילדים כשפרצה המלחמה בעקבות עליית השלטון הנאצי, דודו של מרסל נלקח לאושוויץ ולא שב. הוריו החליטו לעזוב את פריז ולעבור לעיירה הממוקמת בהרים האלפיים. במהלך הבריחה לעיירה אביו נרדף על ידי חיילים צרפתיים ודרך נס ניצל מיריות תת מקלע. בתקופת המלחמה, אחיו ואחותו הוחבאו אצל משפחות נוצריות .מרסל נולד בעוד הוריו חיו בהסתר. הוריו לא היו אנשים דתיים, אך הסתכנו בעשיית ברית מילה בתקופת המלחמה. לקראת סוף המלחמה הוריו אספו את אחיו מהמשפחות הנוצריות שהחביאו אותם וחזרו לפריז. מרסל למד בבית ספר ממשלתי ושירת בצבא הצרפתי שם נחשף לגילויים אנטישמיים כלפיו. מרסל עלה לארץ בשנת 1970 והתגוררו תחילה ביד מרדכי, שם למד באולפן, לאחר מכן עברו להתגורר באשקלון. בשנת 1972 נישא לאשתו רבקה.
- מרקו הכט – מרקו יליד רומניה משנת 1931
הוא אלמן ואב לשני ילדים. כשהחלה המלחמה הנאצים המקומיים החלו לשלוט על המדינה, דבר אשר היה גרוע עבור היהודים בכלל ופגע בו ובמשפחתו באופן אישי. אבו שהיה המפרנס היחידי, נלקח למחנה עבודה בטרנסיסטריה. מרקו ומשפחתו מכרו את כל חפציהם על מנת להתקיים וסולקו 3 פעמים מבתים בהם גרו. בשנת 1943 נשלח מרקו לטרנסיסטריה. בדרכם לשם ברכבת ,צבא רוסיה פלש לגבולות רומניה והרכבת חזרה עם כל נוסעיה. למרות השחרור הצרות רק התווספו והמשטר הפך לסטליניסטי – קומוניסטי. מרקו הצטרף להכשרה לקראת העלייה לארץ. בסוף 1949 ,עלה מרקו ארצה. כעבור כמה חודשים התגייס לצה"ל ולחם את כל המלחמות עד למלחמת יום כיפור. לאחר הצבא השתלב בקיבוץ. וכעבור שנה נכנס לעבוד בקופ"ח כללית שם עבד כ32 שנים. שם גם הכיר את אשתו שפרה ז"ל.