"לילה לא שקט"
סובלים מהפרעות בשינה? מתקשים להירדם? מתעוררים באמצע הלילה ולא יכולים לחזור לישון? מרגישים עייפים? אתם לא לבד
מאז השבת השחורה כמעט כולנו מרגישים אי שקט, חששות, עצב, כאב ומתח מתמשכים, שמתבטאים בין היתר גם בהפרעות וקשיי שינה. כולנו חשופים למציאות כאוטית והספרות הרפואית מצביעה על עלייה ניכרת בהפרעות שינה אצל יותר מחצי מהאנשים שחשופים לטראומה.
השינה חשובה לנו גם בימי שגרה וגם בימי מלחמה – ויש לה חשיבות מכרעת במגוון תחומים: היא מחזקת את החוסן הנפשי שלנו, מאריכה את תוחלת החיים, מחזקת את מערכת החיסון, מונעת תאונות דרכים ותאונות בעבודה, מונעת מחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם, סרטן, סוכרת ושטיון (דמנציה).
שינה בריאה עוזרת לנו בחיים האישיים ובחיי המשפחה. היא עוזרת לשפר את יכולת קבלת ההחלטות ולשמר את זמן התגובה והכושר הגופני, הזיכרון קצר הטווח, הוויסות הרגשי והיכולת לעבוד ולחיות בצוותא. שינה בריאה אצל מבוגר נחשבת לשינה רציפה של שבע עד תשע שעות.
איך בכל זאת משיגים שינה בריאה במצבי חירום?
נהלו אורח חיים בריא, כולל ביצוע פעילות גופנית קבועה בשעה שנוחה לכם במשך היום.
הימנעו משתיית משקאות אלכוהוליים או קפה לפני השינה, כמו גם מארוחה דשנה לפני השינה או אי אכילה המעוררת תחושת רעב.
כדי להסדיר ולהעצים את השעון הביולוגי, היחשפו לאור שמש במשך כחצי שעה בבוקר וכן לתקופה קצרה יותר באמצע היום.
- רחצה לפני השינה מסייעת לגוף להירגע ולהירדם ביתר קלות.
כדי להתגבר על הפרעת אור או רעש, אפשר לעטות כיסוי עיניים, להיעזר באטמי אוזניים ולהפעיל מקור רעש ממסך, כגון קולות טבע מרגיעים.
- אל תכניסו מסכים למיטה ואל תירדמו עם טלוויזיה דולקת
אם למרות כל העצות הללו אינכם מצליחים להתגבר על נדודי השינה, פנו לרופא המטפל כדי שיפנה אתכם לטיפול התנהגותי-קוגניטיבי לנדודי שינה (CBTI), אצל רופא שינה, פסיכולוג או מטפל מוסמך.
- איחולי שינה ערבה ושנדע ימים יפים יותר!
- לפרטים נוספים – משרד הבריאות