הושק פסלם של הזוג בן גוריון – פולה ודוד שיצרה האמנית שירה זלוור בשדרות בגן גוריון
עיריית תל אביב-יפו ערכה אתמול (ג') טקס הסרת לוט מפסלם של הזוג בן גוריון – פולה ודוד שיצרה האמנית שירה זלוור בהתבסס על תצלומי עבר של הזוג. הפסל מתעד סצנה ריאליסטית בגודל 1:1 של הזוג עומד זה לצד זו ולצידם מקבץ יונים (האופייניות מאוד לכיכרות ושדרות העיר). המיקום הנבחר להצבת הפסל הוא שדרות בגן גוריון, מול בית בן גוריון.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "קידום היצירה והתרבות היא ערך מרכזי של העירייה- ולצד סבסוד מאסיבי של מאות גופי תרבות, מוסדות, להקות ואמנים, אנו גם מנכיחים אמנות במרחב הציבורי. הצבת הפסל של הזוג פולה ודוד בן גוריון, ממש מול ביתם התל אביבי, היא דוגמא לאמנות רחוב המתכתבת עם ההיסטוריה העירונית של העיר העברית הראשונה, בה הכריז בן גוריון על הקמת מדינת ישראל. מי שהיה מדינאי וראש הממשלה הראשון של ישראל, הקדיש את חייו לחזון הציוני ולבניית מדינת ישראל והתפתחותה כמדינה דמוקרטית ויהודית. אך הוא היה גם תושב העיר וחי בה בצניעות עם פולה אשתו וכך גם בחרנו להנציחם בשדרה".
האמנית שירה זלוור בחרה להציג את ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, כאחד האדם, כאזרח וכתושב תל אביב-יפו, העיר שחי בה עם אשתו פולה בן גוריון. הפסל הנושא את השם 'פולה ודוד בן גוריון' מוצב ללא גינונים, מחוות ניצחון או פאר, אלא כזה שמתאר זוג צנוע של מבוגרים ישראלים אשר מהווים השראה מעצם נוכחותם האנושית.
הבמה עליה מוצב הפסל עשויה גרנוליט, חומר המוכר היטב לתושבי תל אביב ומזכיר את צבעי הנגב. פולה ודוד בן גוריון לבושים כמו זוג רגיל מתקופתם, לצד היונים, הם מציגים רגע מיוחד, מינורי ואינטימי שכל אחד יכול להזדהות איתו – רגע יומיומי ואנושי היונים בפסל מדגישות את המקום הישראלי ואת הווייתם של דוד ופולה בן גוריון כחלק מהמרקם ההיסטורי של השדרה ושל העיר.
שירה זלוור היא פסלת, בוגרת המדרשה לאמנות, בית ברל. זוכת הפרס ע"ש חיים שיף לאמנות פיגורטיבית-ריאליסטית לשנת 2021. בשנת 2022 הציגה את תערוכת היחיד "התכנסות ציפורים" במוזיאון תל אביב לאמנות. יצירותיה באוספים ציבוריים ופרטיים רבים, ופסל "פולה ודוד בן גוריון" הוא חלק מאוסף האמנות הציבורית של העיר תל אביב-יפו שבימים אלו מתחדש בעשרות עבודות פיסול מעוררות השראה שיוצבו ברחבי העיר.
עם השלמת עדכון חזון העיר ב –2018, החלה המחלקה לאמנויות של עיריית תל אביב- יפו לפתח מדיניות להצבת אמנות במרחב הציבורי. מדובר על תהליך עומק שכלל מיפוי, סקירת מודלים בינלאומיים, ראיונות של אנשי מקצוע ושיתוף בעלי עניין. בסופו, גובש מסמך מדיניות סדורה ראשון מסוגו. זה סלל את הדרך לאישורו ותקצובו של פרויקט פיסול רחב היקף, תקדימי מסוגו בארץ, הכולל הזמנה והצבת 30 פסלי חוצות חדשים ברחבי עיר, שהוזמנו מאמנים רב תחומיים מהמובילים בארץ והצבה מחודשת ל –8 פסלים נוספים מאוסף מוזיאון תל אביב.
העבודות הרבגוניות מתכתבות עם אופייה של העיר ונותנות פרשנות שונה למרחב ולסוגיות העולות ממנו. לטובת הפרויקט נבחרו חמש אוצרות ואוצר (עדנה מושנזון, סמדר שינדלר, איה בן רון, ורדית גרוס ואודי אדלמן) לעבוד לצד הוועדה העירונית להצבת אמנות במרחב הציבורי בראשות מנהלת המחלקה לאמנויות של עיריית תל אביב-יפו .
בחודשים הקרובים, יסתיים תהליך הצבת כל הפסלים החדשים. אלו יצטרפו ל-184 הפסלים ה'ותיקים' שמוצגים בתל אביב-יפו. בנוסף, כל הפסלים במרחב הציבורי לאורך השנים, עוברים תהליך קיטלוג במערכת מיוחדת, שבסיומו יוגדרו באופן רשמי כאוסף.
בשבת הקרובה (17.2) יחלו סיורים של מועדון "דיגיתל", מועדון ההטבות הייחודי לתושבי העיר, מבית בית בן-גוריון. מטרת הסיורים היא לגלות את סיפורי העיר והמדינה המסתתרים בחובם של השכונות והבתים בשלושה שבילים ייחודיים- . כל הסיורים עוברים דרך בית בן-גוריון, כולל הצצה אל תוך הבית וסחלב או קפה חם מתנה.
- מותנה בהרשמה מראש באתר העירוני: https://bit.ly/3wjXc9E