הרמטכ"ל: "המלחמה בעזה נמשכת, ואנחנו רחוקים מלהפסיק"
הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי נשא הערב הצהרה כללית ופירט עדכון מצב בתום החודש השישי של המלחמה
הרמטכ"ל אמר: "היום מלאו שישה חודשים למלחמה, אליה יצאנו מנקודה קשה מאוד. התעשתנו ואנחנו נלחמים בעוצמה ובנחישות. אנחנו נלחמים במלחמה הזו בצורה שונה, היא שונה מקודמותיה ובמחשבה עמוקה אין שתיים שהיו דומות.
מלחמה ארוכה, בעצימות משתנה. בחלק מהמקומות נראה כי החיים חזרו למסלולם, בעוד הלוחמים נלחמים בגבורה; העורף לא חש בזה, אך משפחות החיילים חשות בכך היטב. זו אינה שגרה. אנחנו במלחמה רב-זירתית. אין סיבה לבהלה, אבל גם אין מקום לשאננות. עלינו להיות מודעים למצב, ומוכנים תמיד.
דעו – כוחות צה"ל ערוכים ופועלים בכל הזירות – בדרום, בצפון, ביהודה ושומרון ובזירות רחוקות יותר. צה"ל יודע להתמודד גם עם איראן – בהתקפה ובהגנה. נערכנו לכך, יש לנו מערכות הגנה טובות, אנחנו יודעים לפעול באופן עוצמתי מול איראן במקומות קרובים ורחוקים. אנחנו פועלים בשיתוף פעולה עם ארה"ב ושותפות אסטרטגיות במרחב.
מתחילת המלחמה, איראן מנסה להתנער ולהסתתר ממעורבות ישירה בה, אבל אנחנו יודעים כי היא מפעילה, מכוונת, מממנת ומעבירה ידע לכל שלוחותיה באזור – מחיזבאללה, דרך יהודה ושומרון ועד תימן. איראן לא מאיימת רק על ישראל, אלא על כל העולם המערבי והערבי – איראן היא בעיה עולמית, הייתה ונותרה, הבעיה הגדולה.
המלחמה בעזה נמשכת, ואנחנו רחוקים מלהפסיק. בכירי החמאס עדיין מסתתרים. אנחנו נגיע אליהם במוקדם או במאוחר. אנחנו מתקדמים, ממשיכים להרוג עוד מחבלים ומפקדים ולהשמיד עוד תשתיות טרור, כולל בלילה האחרון. לא נשאיר חטיבות חמאס פעילות באף חלק של הרצועה. יש לנו תכניות ואנחנו נפעל כשנחליט. במקביל למאמץ ההתקפי, אנחנו מאפשרים הכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. האינטרס של חמאס, לשקף משבר הומניטרי בעזה, על מנת ללחוץ להפסקת המלחמה. חמאס מנסה להשתלט על הסיוע ההומניטרי ומונעת את חלוקתו הרצויה, בכדי לחזור ולשלוט ברצועת עזה – לא נכון שזה יקרה.
לכן, אנחנו ממשיכים לפרק את חמאס מיכולותיו הצבאיות והשלטוניות – בכדי להביא לפתרון אחר שיביא ליציבות באזור. אתמול, במבצע של צה"ל ושב"כ, חילצנו מעומק חאן יונס את גופתו של החטוף אלעד קציר ז"ל. אלעד נחטף מביתו בניר עוז ונרצח על ידי המחבלים שהחזיקו בו ברצועת עזה. אני כואב ומשתתף בצער משפחת קציר וקהילת ניר עוז כולה. כולנו היינו רוצים להשיב אותו בחיים – לא הצלחנו בכך. לא הכרתי את אלעד, אבל אני יודע, שמעתי, עד כמה היה מיוחד עבור משפחתו ומעגלי חבריו.
אנחנו נמשיך לפעול בכל דרך. נמשיך במאמצים – מודיעיניים ומבצעיים, להשיב את החטופים כולם מהר ככל שניתן. כרמטכ"ל, אני חש באופן אישי אחריות להשיב אותם, וכך חשים גם שאר מפקדי צה"ל וחייליו. את המשא ומתן הזה צריך לעשות באחריות ובהקפדה ואת פרטיו להשאיר בחדרים הנכונים. צה"ל חזק מספיק כדי שמדינת ישראל תדע לשלם מחירים למען השבת בניה ובנותיה. יש לנו חוב מוסרי כלפיהם וצה"ל יידע לעמוד גם במחיר לא פשוט ויידע גם לחזור ולהילחם בעוצמה.
בחצי השנה שחלפה אנחנו משלמים מחיר כבד במלחמה צודקת מאוד על הבית. איבדנו לוחמים ומפקדים רבים. גם אתמול, נפלו לצערנו ארבעה לוחמים במהלך הלחימה בחאן יונס. יש לנו פצועים רבים, שנפצעו בלחימה. זהו סיכון חיים שראוי להערכה רבה בכל מקום במדינת ישראל. אנחנו מחבקים את המשפחות השכולות חיבוק נצחי ומחזקים את הפצועים ומשפחותיהם במסע השיקום שלהם.
מזה חצי שנה שתושבי הצפון לא חזרו לבתיהם. אני יודע שהמצב הזה לא פשוט, ואנחנו פועלים עם ראשי הרשויות לשיפור המצב. אנחנו מחויבים לדאוג לתושבים, עד שיוכלו לחזור. אנחנו נחזיר אתכם רק בביטחון, וזה ייקח עוד זמן – זאת האמת. חיזבאללה צריך לשלם, והוא משלם, מחיר הולך ועולה על השתתפותו במלחמה. אנחנו בלחימה בצפון ונערכים גם לאפשרות של מלחמה – נמצאים במוכנות גבוהה מאוד ומקיימים תהליך לחיזוקה כל הזמן.
כשיצאנו למלחמה בתחילת הדרך ידענו ואמרנו שהיא תימשך זמן רב, על מנת להשיג את המטרות. הבאנו להישגים מאוד משמעותיים בלחימה בעזה, אבל המטרות טרם הושגו במלואן – השבת כל החטופים הביתה, השבת כל תושבי הצפון והדרום לבתיהם בביטחון ופירוק החמאס בכל הרצועה, באופן שיאפשר שלטון אחר שאינו חמאס ברצועת עזה.
המציאות הזו מורכבת ביותר ואין פתרונות פשוטים. אנחנו מנהלים את המלחמה באחריות ובנחישות. אסור לנו להשלות. כפי שאמרנו, חלק מהמטרות ייקחו זמן ארוך, ואנחנו לא נרפה עד שנשיג אותן. השבת החטופים היא דחופה חשובה ושעון הזמן שלה שונה משעון הזמן של המטרות האחרות.
השבעה באוקטובר הוא קו פרשת מים בביטחון הישראלי. את האירועים המורכבים ביום זה התחלנו לתחקר – נלמד ונקבל החלטות. הנחות העבודה איתן פעלנו, תרחישי ייחוס אליהם נבננו, תפיסת האויב בה החזקנו – ברור לנו כי אלה צריכים להשתנות.
צה"ל צריך להיות חזק יותר, גדול יותר – כדי שמה שקרה בשבעה באוקטובר לא יישנה. ואלה כמובן לא השינויים היחידים
להחלטות שנקבל היום יש השפעה מכרעת וקריטית על בניין כוחו של צה"ל בעתיד הקרוב והרחוק. אין לנו את הפריבילגיה לדחות אותן. עיכוב בהחלטות על בניין כוחו של צה"ל – מסכן את בטחון המדינה.
צה"ל פועל בנחישות – אני מאמין וסומך מאוד על הלוחמים והמפקדים. יש לנו חיילים אמיצים, נחושים מאוד ומאמינים בצדקת דרכנו. מדינת ישראל נותנת לנו רוח גבית חזקה וחשובה. הרוח של צה"ל, לצד עוצמתו, עם התמיכה הלאומית יביאו למימוש מטרות המלחמה".
- שאלות תשובות
ש: הרמטכ"ל האם אתם מסכימים עם אמירת ראש הממשלה שאנחנו כפסע מהניצחון? איך זה מתיישב עם העובדה שצה"ל יצא כמעט לחלוטין מהרצועה, 133 חטופים עדיין בשבי, רשות חמאס מתפקדת ותושבי הצפון רחוקים מלחזור לביתם?
ת: אנחנו בוחנים ניצחון בהגדרות צבאיות. הזרוע הצבאית של חמאס מוכרעת, הגדודים שלה ברובם הגדול מאוד מוכרעים נטולי יכולות. המסגרת כזו שהחזיקה יכולות רבות מתפקדת כרגע כקבוצות קטנות של טרור. זהו הישג מאוד משמעותי, אנחנו לא עוצרים בו ואנחנו הולכים איתו קדימה. במובן הזה אנחנו ממשיכים קדימה לניצחון מלא. בעניין יציאת הכוחות. צה"ל לא עזב את רצועת עזה קודם כל עובדתית. יש לנו לוחמים רבים בשעה הזאת שאנחנו מדברים בתוך רצועת עזה. זאת מלחמה ארוכה – אי אפשר להיות בה כל הזמן באותה תצורת כוחות. אנחנו משנים עוצמות, משנים אופני פעולה, יצאנו והשתמשנו בתחבולות ששירתו איתנו נאמנה, הציבור מכיר חלק מהדברים האלה. את המחשבות שלנו קדימה לא אחלוק כאן בפני המצלמות לא סיימנו את הלחימה את ההישגים שלנו אנחנו מודדים בשעון הישגים, בדפי היומן יבואו עוד הישגים רבים לניצחון.
ש: האם אתה שותף להערכת ראש אמ"ן כפי שאמר בדיונים פנימיים, ויצא רשמית בהודעה של צה"ל 'לא בטוח שהרע ביותר מאחורינו'?
ת: אני חושב שאנחנו תמיד מסתכלים. תפקידנו להיות מוכנים לתרחישים שיכולים להיות וחובתנו להניח גם דברים.
אמירתו של ראש אגף המודיעין התכוונה בפורום מסוים לדברים אחרים. ואני אומר את הדבר הבא – אנחנו אחרי חצי שנה של מלחמה מורכבת, עם הישגים רבים מאוד. אני חושב שאנחנו פעלנו בעוצמה רבה, ונפעל קדימה, ואנחנו גם נערכים לתרחישים אחרים. אני לא רואה משהו שיכול להכריע את כוחה של מדינת ישראל.
ש: מה ידוע על נסיבות מותו של אלעד קציר זל שכן ידוע שהוא היה בחיים באזור חודש ינואר?
ת: כפי שאמרתי אנחנו יודעים שאלעד ז"ל היה בחיים, ואני לא אנקוב כאן בתאריכים, הוא הוחזק בחיים על ידי שוביו האכזריים ובשלב מסוים וכאן הפרטים אינם ברורים ולא אדבר כאן על הדקויות שישנן. האנשים שהחזיקו אותו הם אלה שהרגו אותו, אנחנו איתרנו את המקום שבו הוא הוטמן. זה מבצע חשוב מאוד, שלצערנו לא התאפשר לקיים מבצע שיביא אותו בחיים שהבנו את גופתו והיום הוא ייתמן באדמת ניר עוז. אנחנו ננסה להביא כמה שיותר חטופים בחיים ולהביא לקבר ישראל את מי שאינו בין החיים. לאויבים שלנו שמשחקים בחיי החטופים אני מעביר אזהרה חמורה מאוד – אנחנו נדע לטפל ונדע למצוא כל אחד מהם.
ש: הרמטכ"ל, ביקורת נוקבת נשמעת בחלקים גדולים בציבור על כך שבחרת להעניש בחומרה קצינים בחטיבת הנח"ל, ולנזוף בקצינים בכירים על שגיאתם החמורה ככל שתהיה בזמן מלחמה בלב שטח אויב, שקרתה בתום לב. ובכך הם הקצינים הראשונים שהודחו מתחילת המלחמה.
ולא אף קצין אחר שכשל במחדל ה7.10. איך קורה הדבר הזה, והאם מדובר בגורמים אמריקנים שדרשו לפעול באופן הזה?
ת: המלחמה הזו מה7.10 באוקטובר, בבוקר מפקדים רבים בצה"ל מקבלים החלטות רבות. חלקן קשות מאוד. ואת כל ההחלטות שלי ושל פקודיי נעמיד בבחינה ונעמיד לתחקירים. חשוב לי לומר לגבי האירוע הזה – ראשית, ואני אחזור על זה שוב, הקצינים האלה הם קצינים מצוינים. באירוע הזה מצאנו בתחקיר שיש מעבר על פקודות והנחיות ברורות, שהיו לצד תוצאה קשה מאוד. לא קיבלנו שום תכתיב מאף גורם בין-לאומי מה לעשות, ואנחנו באמת עצמאים בטיפול באנשינו.
אני רוצה לומר משהו על הדחות מתפקיד: זאת תמיד החלטה קשה למפקד, וזאת החלטה קשה שבעתיים כשמדובר בקצינים מצויינים. שני הקצינים האלה מה7.10 קפצו, ונלחמים באומץ, נלחמים באיכות ונלחמים בערכיות. אני מאוד מאוד מעריך את העשייה שלהם.
ועם אחד מהם כבר שוחחתי, עם הבכיר שבהם. עם השני אשוחח בקרוב. חשוב לומר שכשקורה דבר כזה אנחנו מתחקרים מהר את המקרים שיכולים ללמד אותנו איך להיות טובים יותר, ולהימנע מטעויות כאלה עכשיו בתוך המלחמה.
לא נדלג על אף תחקיר ועל אף החלטה של מפקד. אנחנו לא עושים איפה ואיפה. סדר עדיפות התחקירים נובע אך ורק מדחיפות הפקת הלקחים. על מנת להיות טובים יותר ביום למחרת ואני מסיים בדברים החשובים – שני קצינים מצויינים, עשו מצוין, חשוב לומר אל מול כל קול בין-לאומי שנשמע, הם היו בטוחים ב100% שהם תוקפים פעילים, לא חשבו אחרת. אנחנו קיבלנו את ההחלטה הזו, אנחנו מעריכים אותם מאוד ואנחנו יודעים גם מה הם לא עשו.
ש: הרמטכ"ל, אמש נחשפה מנהרה שחדרה לשטח ישראל באזור עין השלושה, שצה"ל החזיק בה במשך שנים מבלי לספר על כך לציבור. מפקד אוגדת עזה הקודם אמר בפירוש שאין יותר מנהרות חוצות גבול, הסיבות המבצעיות מובנות אבל אתה סבור שחשיפת המנהרה זה צעד שתורם לבניה מחודשת של האמון בין צה"ל לתושבים עוטף עזה? ואיך אמורים להרגיש תושבי עין השלושה?
ת: תראו צה"ל בחוזה שלו עם הציבור מחויב לשקיפות, מחויב לשיח בריא ופתוח, אבל כפי שכולנו יודעים אנחנו לא מספרים הכל לציבור, גם היום בלילה יעשו דברים ופעולות שאני לא אפרט כאן מול המצלמות. זו דרכנו על מנת לשמור על יתרון מול האויב, המנהרה הזו הייתה ידועה לנו תקופה ארוכה, היא הייתה מוכנה בצורה טובה מאוד, בתחבולה מאוד משמעותית כדי לשמש אותנו כיתרון, עכשיו היא הוחזקה חזק מאוד שעות בודדות לפנות בוקר ב7.10, את כל זה ידענו כדי לתת מול המנהרה הזאת את הביטחון הטוב ביותר לתושבי האזור ואילו היינו מספרים היינו מונעים את מה שתיכננו, ולכן אני חושב שהחלטנו החלטה נכונה אל מול מתן ביטחון מירבי לתושבי האזור ואני אומר לתושבי הדרום והצפון, כשיש איום ואין לנו פיתרון אליו אנחנו יודעים איתכם ביחד לייצר את הפתרונות הנכונים וכשאנחנו יכולים בצורה חשאית לייצר פתרון טוב יותר, כך ננהג, אני יודע שאחרי מה שקרה ב7.10 הדברים האלה והאמון הזה יתערער במידה מסוימת, ההחלטה הזאת זאת החלטה נכונה ואני מאוד ממליץ לסמוך על צה"ל גם בעתיד בהחלטות נכונות."