המדוזות כבר כאן ! לימדו איך להישמר מהם
המדוזות כבר כאן, וזה הזכיר לנו את החוויה הלא נעימה ההיא של מוניקה בחוף הים, אז עם כל הכבוד לפתרון שלה, אם נפגעתם ממדוזה, הנה מה שעליכם לעשות באמת
כמו בכל שנה בקיץ, המדוזות מגיעות לביקור בחופי מדינת ישראל וחשוב להכיר את המלצות משרד הבריאות לדרכי הטיפול וההתמודדות בעת מגע או צריבה ממדוזה.
- קיץ ומדוזות
בימי הקיץ החמים, כשמי היתם התיכון מתחממים, המדוזות נודדות אל חופי ארצנו. המדוזה היא חיה מימית, מבנה שלה מורכב מגוף וזרועות צייד. זרועות אלו מכוסות לכול אורכן בחוטי ארס (נוירוטוקסין). תפקיד הארס הוא לשתק את הקורבן בעת מגע של המדוזה עם טרף. בעוד שהארס עשוי להרוג חיה מימית קטנה, באדם, הארס יגרום לפריחה, אודם וצריבה עד כדי הופעת שלפוחיות ובמקרים מסוימים עד לכדי כיווץ שרירים.
- דרגת הפגיעה לרוב תלויה בסוג המדוזה.
- גירוי של העור יכול להתרחש במים גם ללא מגע ישיר עם גוף המדוזה
- ובמגע עם מדוזה שנסחפה לחוף ואינה במים.
- טיפול במקרה של פגיעה
אם נעקצתם על ידי המדוזה עליכם לנקוט בצעדים הבאים:
- הרחקת הארס:
הרחיקו מהעור את כל שיירי המדוזה בעזרת מקלון או חתיכת פלסטיק, חשוב להימנע משפשוף האזור על מנת שלא להחמיר את חדירת הארס לעור.
- שטיפה
אפשר לבצע שטיפה ראשונית עם מי ים ומיד לאחר מכן חשוב לשטוף בזרם מי ברז ישיר למשך מספר דקות מבלי לשפשף את האזור.
- תגובות גופניות המחייבות טיפול מיידי:
אם מעבר לאודם או צריבה מקומית מופיעים אחד או יותר מהתסמינים שיפורטו בהמשך, יש להגיע במהירות האפשרית לבית החולים או למרכז רפואי הקרובים לקבלת טיפול מיידי או להזמין ניידת טיפול נמרץ.
מדובר בתסמינים כגון: היצרות דרכי הנשימה, קשיי נשימה, חולשה, נפיחות בגרון, הכחלת המקום הפגוע, נפיחות מעבר לרגיל – בצקת, תגובה אלרגית קשה. הדברים אמורים בפרט לגבי ילדים קטנים אך נכונים לגבי כולם במקרה של הופעת סימנים אלה.
- בברכת קיץ נעים ונטול צריבות
- באדיבות משרד הבריאות