ביה"ס בשכונת צמרות איילון בתל אביב נקרא על שמה של יפה ירקוני
כלת פרס ישראל חוזרת אל בית הספר: עיריית תל אביב-יפו ערכה היום (ג') טקס לקריאת בית הספר היסודי ע"ש יפה ירקוני בשכונת צמרות איילון. הטקס נערך במעמד ראש העירייה רון חולדאי ובני משפחתה של יפה ירקוני ז"ל שנשאו דברים, ולאחריהם הוסר הלוט משלט ההנצחה שמוצב במקום.
בית הספר ע"ש יפה ירקוני בשכונת צמרות איילון הוא בית ספר צומח שנפתח בשנת הלימודים הנוכחית (תשפ"ב) עם כיתה אחת בת 31 תלמידים. בית הספר עתיד להיות בית ספר מכיל שבו ילמדו יחד תלמידים ותלמידות עם ובלי צרכים מיוחדים, על פי תפיסת החינוך המכיל. עיריית תל אביב- יפו השקיעה בהקמתו כ-40 מיליון ₪.
ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי: "אני נרגש בכל פעם שאנחנו חונכים בית ספר חדש בתל אביב-יפו ולשמחתי אנחנו עושים זאת לעתים קרובות. זה כשלעצמו מרגש, כי זה מלמד אותנו שעוד ועוד אנשים בוחרים להשתקע בעיר ולגדל בה את ילדיהם.
הפעם, אני מתרגש במיוחד; הסיבה הראשונה היא כי בית הספר נקרא על שמה של יפה ירקוני, שהייתה תושבת העיר מבטן ומלידה. כלת פרס ישראל שהביאה בפועלה את בשורת התרבות הישראלית והזמר העברי לכל יישוב ולכל בית – וגם לחיילים בחזית. אישה פורצת דרך ומודל לחיקוי עבור רבים ורבות לאורך שנים ארוכות וזוהי זכות גדולה עבורנו להוקיר את זכרה ולשמר את מורשתה. הסיבה השנייה להתרגשות היא שבית הספר יפה ירקוני הוא אחד מבתי הספר המכילים הראשונים בישראל. כבר חנכנו בית ספר מכיל אחד בעיר, וראינו כי טוב. תל אביב-יפו גאה לשמש גם בתחום זה החלוץ שבראש המחנה. אני מקווה שהקמפוס שבלבו בית הספר יפה ירקוני ישמש לא רק כמרחב בטוח, מלמד ומעצים עבור תלמידיו אלא כמודל לעוד ועוד בתי ספר דומים שייפתחו בעקבותיו."
אופירה יוחנן וולק, חברת מועצה, יו"ר הוועדה לקידום הילד ואחראית תחום חינוך יסודי ומיוחד: "כתל אביבית מלידה, אני גאה ושמחה שאנחנו מנציחים את ענקית התרבות יפה ירקוני, מראשונות וענקיות הזמר העברי.
קריאתו של בית הספר על שמה של ירקוני, שנולדה וחייתה בתל אביב -יפו כל חייה נועד לא רק להנציח אותה אלא להעביר לילדות ולילדי העיר מסר של שוויון; שוויון מגדרי, תרבותי וחברתי".
בשנה האחרונה נפתחו בתל אביב-יפו 4 בתי ספר חדשים; 2 תיכונים ו-2 יסודיים, זאת כמענה לגידול המבורך במספר התלמידים בעיר.
יפה ירקוני נולדה בשנת 1925 בתל אביב. דרכה האמנותית כזמרת וכפסנתרנית החלה בהופעות ב"צליל" – בית הקפה של משפחתה שהיה מוקד משיכה של אנשי המחתרות. בהמשך התנדבה ירקוני ל"הגנה", ובמלחמת השחרור שירתה כאלחוטנית בגבעתי בחזית הדרום ונקראה להשתתף בלהקת החטיבה – "החישטרון" – שהרבתה להופיע מול חיילים, לרבות בעמדות ובמשלטים. מאז הפכה שירתה חלק בלתי נפרד מהוויה הישראלית בכלל ובמלחמות ישראל בפרט. כמה משיריה נכתבו במיוחד עבורה, בהם: "באב אל וואד"
ו"האמיני יום יבוא". ירקוני הצטיינה גם בשירי ילדים, כשעל המפורסמים שבהם נמנים "עגלה עם סוסה" ו"קוראים לה ליבי" וברבים משירי החגים; ובשירי ארץ-ישראל, בהם "ארצנו הקטנטונת" ו"כשהיינו ילדים".
ירקוני, שהרבתה להופיע על בימות העולם, היא כלת פרס ישראל לשנת 1998 (שנת היובל) בתחום הזמר העברי ויקירת העיר תל אביב-יפו לשנת 1999. היא הלכה לעולמה בשנת 2012 בגיל 87.
עיריית תל אביב – יפו רואה חשיבות רבה בהנצחת נשים במרחב הציבורי ופועלת לקידום הנושא בשאיפה לחתור בהדרגה לייצוג הולם. לאחרונה אף אושרה הצעתו של ראש העירייה לתיקון לנוהל השיום כך שיבטא עמדה זו. ואכן- רק בשנה האחרונה יותר מ-10 רחובות ומוסדות נקראו ע"ש נשים אמניות, יוצרות, נשות רוח ותרבות וכן בתי ספר ע"ש עופרה חזה ושושנה דמארי, ובשנת 2024 עתיד גם להיפתח בשכונת כפר שלם בית ספר לאמנויות ע"ש האמנית והיוצרת רונית אלקבץ ז"ל. בכוונת העירייה להמשיך במגמה ברוכה זו, כפי שראוי בעיר המהווה מגדלור של ליברליות ובית לכולם.