ראש עיריית אילת דורש דיון דחוף בעניין אספקת המים לעיר
ההתחממות הגלובלית שלא פוסחת על העיר אילת ומחמירה את תנאי האקלים הקשים השוררים בה, לצד תנופת פיתוח אדירה ותכנית עירונית להצללה באמצעות עצים מובילים לצריכת מים גבוהה במיוחד בעיר בה השמש יוקדת כמעט כל השנה. על רקע האמור פנה ראש העירייה – אלי לנקרי למנהל רשות המים ויו"ר המועצה – יחזקאל ליפשיץ, בבקשה לקיים דיון דחוף בעניין אספקת המים לעיר.
לצד ההשלכות של ההתחממות הגלובלית שם ראש העירייה דגש על הפיתוח המואץ בעיר ואמר: "אנו מביטים קדימה אל עבר השנים הבאות בדאגה רבה ונערכים לקראת ההתחממות הגלובלית. כעיר עם תנאי אקלים קשים במיוחד של חום ויובש קיצוניים ומתוך הבנה, כי מגמה מדאיגה זו תלך ותחריף עם השנים, אנו נערכים עם תכנית ייחודית".
בדבריו הדגיש ראש העירייה שתי סוגיות להן נדרשת רשות המים: האחת, היערכות כבר עתה לאספקת מים בכמות שתספיק להתפתחות העיר, על כל מגזריה והיבטיה. "לא ניתן כי תכניות הפיתוח של העיר, ייעצרו או יתעכבו בשל שיהוי בהקמת מתקני/פתרונות התפלה שיתנו מענה הולם לצרכי העיר והאזור" אמר ראש העירייה
השנייה, לשוב ולדון במחיר המים לגינון עירוני לעיר אילת והחרגתו, בגלל מיוחדותה של העיר. "לחילופין, תיאלץ עיריית אילת, להשיב אל העיר קולחין המשמשים כיום את החקלאים, גם אם משמעות הדבר שפרויקט ההשבה יוקם על ידה" אמר ראש העירייה והוסיף: "לא נוכל לתת יד לפגיעה באיכות חיי התושבים, וזה יהיה בלתי נסלח שלא להיערך אל מה שצופה לנו העתיד האקלימי".
ראש העירייה ציין כי צריכת המים עבור הגינון העירוני באילת עומדת כיום על 16% מסך כל צריכת המים בעיר, כיוון שהצמחייה באילת נדרשת להשקיה 365 ימים בשנה. "מדובר ביחס צריכה חריג במיוחד המהווה פי שתיים מרוב ערי ישראל" הדגיש ראש העירייה וציין, כי בעבר ניסתה העירייה לקדם פרויקט השבת קולחין כדי להתמודד עם מחירי המים הגבוהים לגינון, אך הפרויקט בוטל על ידי האוצר ורשות המים, מסיבות רבות ומגוונות שעיקרן הצורך במי קולחין לחקלאות בערבה, ומימונו החלקי הופסק על ידי רשות המים. הפיצוי בגין עצירת הפרויקט וההפסדים הכספיים, ניתן לתאגיד המים העירוני לביצוע תשתיות ביוב וכך, נותרה העירייה עם צריכה גבוהה של מים שפירים במחירים גבוהים, כשהיא מתמודדת גם עם בעיה אקלימית וגם כלכלית.
ראש העירייה ציין, כי העירייה בראשותו שמה לה למטרה לשפר את איכות חיי התושבים אל מול היתרבות השינויים והאתגרים הניצבים בפניה, ולהיערך עם תכנית מקיפה ורצינית להתמודדות עם שינויי האקלים. כך למשל, חרטה אילת על דגלה להפוך לעיר ירוקה ומקיימת, ולקדם בין השאר עצמאות אנרגטית מבוססת אנרגיה סולארית. כתוצאה מכך נבחרה אילת יחד עם 100 ערים אירופאיות, לאפס את פליטות הפחמן ולצרוך 100% אנרגיה מתחדשת.
פעולה נוספת וחשובה שמקדמת העיר אילת לשיפור חיי התושבים והנופשים בה, היא תכנית הצללה עירונית גדולה, כדי ליצור תשתית מתאימה ולעודד הליכתיות ולהתמודד עם הטמפרטורות הגבוהות. תכנית ההצללה תאפשר מעבר ממקום למקום ללא שימוש ברכב, פעילות חברתית ופעילות ספורטיבית במרחבים הציבוריים, וכן תנועתיות של אורחי העיר בתוך העיר ולא רק במתחמים סגורים ומקורים ועוד.
לאחר בחינה של חלופות הצללה נמצא, כי להצללה באמצעות עצים יש יתרונות רבים, ביניהם הורדת טמפרטורה, שיפור איכות האוויר, נוי ויופי, עידוד מפגשים וקהילתיות ועוד. במסגרת זו מקודמת תכנית עירונית להצללה וקירור באמצעות עצים כתכנית רוחבית, הנגזרת מתכנית ההערכות העירונית הרחבה להתמודדות עם שינויי האקלים, ומשמעותה המיידית היא הגדלה משמעותית של צריכת מים לעיר ולגינון.
כאמור על רקע הפיתוח המואץ באילת הכולל בנייה של אלפי יחידות מגורים ואלפי חדרי בתי מלון, ההצללה המתבקשת על ידי עצים ואשר מובילה לצריכת מים גבוהה עבור גינון והשאלה בדבר יכולתה של חברת מקורות לספק את כמות המים הנדרשת לעיר, בשל מגבלות ההתפלה על סוגיהן וצרכי החקלאים בערבה, דורשים כאמור לדברי ראש העיר פתרונות מיידים ודיון דחוף בעניין אספקת המים לעיר.