מודל חיקוי ארצי: הכי טוב בארץ להזדקן בפרדס חנה כרכור!
פרדס חנה כרכור מהווה השראה ארצית במסגרת מיזם "קהילה לדורות", השבוע אירח מדור אזרחים וותיקים באגף קהילה ורווחה את הכנס הארצי של מיזם "קהילה לדורות" והציג את העשייה הענפה המתרחשת בתחום הגיל השלישי והרביעי.
המועצה המקומית פרדס חנה כרכור באמצעות המדור לאזרחים וותיקים מציגים בשורה משמעותית לגיל השלישי והרביעי בהמשך להטמעת תוכנית "קהילה לדורות" שהוטמעה זה מכבר ברשות בשנים האחרונות. ליבת המיזם למעשה הוא שינוי בתפיסת תפקיד האזרח הוותיק מאזרח ותיק הצורך שירותים לאזרח ותיק הלוקח אחריות על המרחב הקהילתי תוך יצירת קשרם חברתיים לחיזוק הקהילתיות היישובית.
כזכור, פרדס חנה כרכור נבחרה יחד עם 6 רשויות נוספות בלבד מכל רחבי הארץ, גיבשה מודל עבודה לתכנית המיזם "קהילה לדורות" שמטרתה העמקת כוח האזרחים בקהילה, הגברת מעורבותכם והרחבת רשת התמיכה של האזרחים הוותיקים בקהילה ובישוב. המיזם בשיתוף פעולה ותמיכה של קרן הורביץ ומשרד הרווחה.
הבחירה בפרדס חנה כרכור כישוב בו ניתן היה לקיים פיילוט מוצלח לתכנית החדשנית אינה בכדי. היא מבוססת על ההכרה בפעילותו המוצלחת ופורצת הדרך של המדור לאזרחים וותיקים באגף שירותי קהילה ורווחה וכן בהיקפה הנרחב והמרשים של העשייה הקהילתית של האזרחים הוותיקים במושבה. כידוע, אחוז המתנדבים בקרב האזרחים הוותיקים בישוב הוא ביחס לישובים אחרים גבוה משמעותית, וזאת כחלק מכך שהוותיקים בוחרים להיות חלק פעיל ומרכזי בקהילה ולוקחים אחריות ומעניקים לקהילה חזרה מכישוריכם וניסיונם.
הישגים עיקריים במיזם קהילה לדורות בהיבט מעורבות קהילתית: הקמת קהילה חדשה בשכונת מזרח כרכור, המשך עשייה ענפה של 4 קהילות אקטיביות ב-4 מוקדים בישוב, פיתוח מיזמים ופעילות ענפה בשכונות, פיתוח מרחבי מפגש בלתי פורמליים בכל אחת מהשכונות והמרכזים, פיתוח מסורות ושגרות של פעילות בשכונות, מפגשים יישוביים של קהילה לדורות ועוד.
במהלך הכנס הוצג סיפור הצלחה מיוחד במינו של מיזם קהילה לדורות "פאב שנות השישים" שאף זכה בחודשים האחרונים במקום הראשון! בכנס הארצי לחדשות ויצירתית העוסק בתכניות קהילתיות לאזרחים וותיקים. פאב שנות השישים היא יוזמה שצמחה בשנה האחרונה משישה מבילי קהילה שרוצו ליצור משהו אחר ולהגשים חלום. בתוך כך הקימו את פאב שנות השישים, פאב חברתי – אקולוגי המייצר מפגש חברתי וחיבורים בין אנשים בקהילה הרחבה של פרדס חנה כרכור. מובילי הפאב יצרו קונספט של בילוי לאנשים בגיל השלישי והרביעי, מקום המשרת את הצורך במפגש חברתי, ביציאה מהבית ובהכרות עם אנשים חדשים. הקונספט של פאב מצא חן בעיניהם בשל העובדה כי רבים מהאוכלוסייה המבוגרת לא יוצאים לפאבים וזו הזדמנות לאפשר בילוי מותאם ונעים. החשיבה הקהילתית נוכחת בכל פרט ופרט בתכנון האירוע ובמהלכו. החל מחלוקת אחריות ותפקידים בין האנשים (סידור המקום, עריכת שולחנות, קניות בסופר, הכנת נשנושים בריאים, פירוק וחיסול האירוע). ישנה מחשבה על יצירת החיבורים בין האנשים וכל אחד מקבל מדבקת שם בכניסתו לפאב. החוויה היא כל כך משמחת עד כי המעגלים הלוקחים חלק מתרחבים.
ראש המועצה: "גאה בצוות אגף קהילה ורווחה ובמדור לאזרחים וותיקים שלנו על מפעל מפאר וייחודי לקידום קהילת הוותיקים שלנו. בפרדס חנה כרכור הכי טוב להזדקן! מיזם "קהילה לדורות" ועקרונותיו מייצר תחושת שייכות קהילתית וחוסן קהילתי בגיל השלישי והרביעי שאין לו אח ורע. נמשיך להוביל במועצה את תפיסת האזרח הוותיק כמעורב חברתית, משפיע ומעצב יחד עם המשך העמקת ופיתוח שירותים נוספים עבור קהילת הוותיקים שלנו".
תמי בר ששת, מנהלת אגף רווחה וקהילה: "קהילה לדורות היא גולת הכותרת של העשייה הקהילתית הברוכה בישוב בכל התחומים. העצמת התושבים למען עצמם ובניית קהילה מייצרים חוסן קהילתי.. תפיסה קהילתית בה אני מאמינה ומובילה לאורך שנים. לשמחתי כיור" מנהלי שרותי הרווחה בארץ אני מצליחה גם להשפיע בכיוון זה . קהילתיות בזיקנה בכלל וקהילה לדורות הפכו למודל ארצי ומקום למידה . כל זאת מחייב צוות עובדים מקצועי ומאמין בתפיסה .אני גאה בצוות שלי פה בפרדס חנה כרכור".
ענת פרסמן, מנהל מדור וותיקים באגף שירותי רווחה וקהילה: "קהילה לדורות פרדס חנה כרכור משנה את כללי המשחק בקרב קהילת האזרחים הוותיקים ומייצרת קהילת אזרחים וותיקים שיוצרת כמה שיותר רשתות חברתיות ונפגשים פנים מול פנים במרחב הציבורי. התפיסה החדשה אותה מובילה המחלקה לאזרחים וותיקים מגדירה מחדש את תפקיד האזרח הוותיק, מצרכן של שירותים לאזרח וותיק פעיל הלוקח אחריות על המרחב הקהילתי שלו והוא זה שמייצר את התשתית החברתית במרחב הזה. התפקיד שלי ושל הצוות שלי הוא לייצר את המסוגלות הזאת בקרב האוכלוסייה ולתת כלים מקצועיים כיצד ניתן לבנות קהילה. כיום יש לנו חמש קבוצות של קהילה לדורות".