אושרה תכנית שדרוג מרחב בית הכנסת הגדול באלנבי
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב-יפו אישרה לאחרונה למתן תוקף את תכנית תא/מק/4987, שמטרתה לשדרג את מרחב בית הכנסת הגדול בעיר.
התכנית, בתכנון וביצוע קרן תל אביב, כוללת כיכר עירונית לרווחת התושבים והמבקרים בעיר. שיקום הרחבה מתבצע כחלק מפרויקט שימור בית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי, המבוצע על ידי קרן תל אביב בשותפות עם קרן דרהי.
התכנית החדשה למרחב בית הכנסת הגדול מהווה הזדמנות ליצירת מרחב ציבורי איכותי ותוסס בלב תל אביב-יפו, שישרת את תושבי העיר וישפר את איכות חייהם. מרחב מזמין עבור כל הקהילות, מגדרים וגילים, שחיים בעיר והמבקרים בה.
ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: "פניני העיר חשובות למורשתה של העיר כמו גם לעתידה. בית הכנסת הגדול הוא נכס חשוב ששימש עוד משנות ה-20 כמרכז קהילתי וימשיך לשמש ככזה גם מאה שנים אחרי. אני מברך על סמל תל אביבי נוסף שהולך ומשתדרג".
- בית הכנסת הגדול הינו מבנה אייקוני ומרשים
הוא תוכנן ע"י האדריכלים מגידוביץ והרשקוביץ ונבנה בשנת 1922 בסגנון אקלקטי, בשנות ה – 70 נוסף למבנה אגף חדש באופן ש"ציפה/ כיסה" את המבנה המקורי ושיווה לו מראה קובייתי. המבנה בעל ערכים היסטוריים, עירוניים, אדריכליים, תרבותיים וקהילתיים. לבית הכנסת הבנוי באזור החיץ של הכרזת אונסק"ו, "העיר הלבנה" דיאלוג מעניין עם הרחובות הסמוכים לו ומאז הקמתו שימש כמרכז תרבותי וקהילתי לתושבי העיר ולמבקריה.
התכנון האורבני של הרקמה מסביב מגלמת את המיטב בתכנון העירוני במרכז תל אביב-יפו ההיסטורית; תכנון עירוני המציע עירוב שימושים, מזמין לאתנחתא ברחוב הסואן ולמפגשים במרחב הציבורי, בעל קנה מידה אנושי, והתייחסות לאקלים המקומי. עם השנים, המתחם הוזנח והפך לחניון ציבורי. בשנים האחרונות התמקמו בקרבת בית הכנסת בתי קפה, מסעדות ולעת ערב המקום שוקק פעילות.
התכנית החדשה שואפת לפתח ולפתוח את הרחבה ולהחזירה לשימוש הציבור הרחב והיא כוללת:
- קביעת שטח כיכר עירוני
הקצאת שטח של לפחות 1,000 מטרים מרובעים לכיכר עירונית חדשה עם זיקת הנאה לציבור, והתאמת התכנון למצב הקיים ולצרכים העירוניים העכשוויים.
- קביעת ייעוד מבני ציבור
הקצאת שטח של לפחות 3,000 מטרים מרובעים לייעוד של מבנים ומוסדות ציבור.
- יתרונות תכנוניים מרכזיים
שדרוג המרחב הציבורי לטובת תושבי העיר והפיכתו למקום נעים ובטוח יותר.
- שימור בית הכנסת הגדול
שימור המבנה ההיסטורי והפיכתו למרכז קהילתי ותרבותי פעיל.
- חיזוק הקשר בין בית הכנסת לסביבתו
יצירת חיבור בין בית הכנסת לרחובות הסמוכים והפיכתו לחלק בלתי נפרד מהמרחב העירוני.
יצוין כי שדרוג מרחב בית הכנסת הינו רק חלק מהשינוי הגדול שעתיד לעבור האזור כולו: בית הכנסת עצמו צפוי בקרוב לעבור שימור אשר אמור להחזיר לו את הדרו המקורי, ולהסיר מסביבו שלוש מתוך ארבעת הקולונדות וחומות הבטון שנבנו במסגרת הרחבתו ב-1969.