נחיתה רכה ובריאה לשגרת בית הספר
הראשון בספטמבר עוד רגע כאן והחזרה למסגרות הלימודים היא הזדמנות מצוינת לחזור לאיזון, לתכנן מראש את הארוחות ששולחים עם הילדים לבית הספר או לגן ולכן חשוב שאפילו הכריך יהפוך לחגיגה של טעם ובריאות.
רותם אטיאס דיאטנית קלינית ממאוחדת, מספקת את כל ההמלצות לכריך הבריא והטעים
תזונה נכונה ושמירה על ארוחות מסודרות במהלך הלימודים היא אחד הפרמטרים החשובים לתרומה קוגניטיבית, לריכוז, לשמירה על מצב רוח מאוזן, למיצוי היכולות הלימודיות ולשיפור היכולת התפקודית. לקראת סיום החופש הגדול ורגע לפני פתיחת שנת הלימודים, ריכזנו עצות תזונתיות מרותם אטיאס דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז דרום.
חופשת הקיץ מביאה איתה חוויות רבות, ביניהן טיולים, מפגשים משפחתיים, יציאות למרכזי בילוי, מסעדות, ובעיקר אי סדר מוחלט באכילה. פעמים רבות נשמעות תלונות מצד ההורים על כך שהילדים יושבים כל היום מול המסך תוך כדי נשנוש חטיפים ומזון מעובד לצד שעות שינה לא מסודרות, יקצית בוקר מאוחרת וחוסר סדר בזמני הארוחות.
פעמים רבות הבילוי המשפחתי כולל ארוחה במסעדות או בדוכני מזון שיציעו פעמים רבות מזון עתיר בשומן, סוכר ונתרן שלא מועיל לבריאותנו.
כאשר חוזרים למסגרת הלימודים יש הזדמנות לחזור לאיזון, לתכנן מראש את המזון ששולחים עם הילדים לבית הספר או לגן ולכן חשוב שאפילו הכריך פשוט יהפוך לחגיגה של טעם ובריאות. ארוחת עשר נועדה בכדי למלא מחדש את מחסני האנרגיה של ילדינו כדי שיוכלו להתרכז בהמשך הלימודים ולטובת המשחקים בהפסקה. במחקרים נמצא, כי אצל ילדים שאכלו ארוחת בוקר מזינה בשעות בית הספר פחתו בעיות המשמעת וחל שיפור ביכולת ההקשבה והלמידה.
ארוחה זו אמורה לספק אנרגיה עד שעות הצהריים ולכן מומלץ לשלוח עם הילדים ארוחה מזינה ומספקת הכוללת כריך עם ממרח חלבוני כמו גבינה, חומוס, ביצה או טונה בליווי ירק ופרי. אז איך עושים את זה? הנה מספר טיפים שיסייעו לבחירת מרכיבים מזינים ולהכנת כריך בריא ומזין בכל בוקר:
- בחרו לחם העשוי מקמח מלא – משביע ובריא ועשיר בסיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים.
- למריחה מומלץ ממרח חלבוני דוגמת בגבינות רכות 5% שומן ,גבינה צהובה, ביצים או טונה.
- שלבו ירקות טריים לטובת ויטמינים ומינרלים ולהגברת צריכת סיבים תזונתיים ושיפור תחושת השובע.
- הוסיפו מנת שומן ממקור צמחי ובריא: שמן זית, טחינה, חמאת בוטנים טבעית, ממרחי אגוזים, אבוקדו.
- כדאי להוסיף פירות חתוכים, אשר נשמרים היטב בקופסא אטומה עד סוף יום הלימודים
- שמרו על גיוון בבחירת כל אחד מחלקי הכריך
הצעות לארוחת עשר מזינה:
- כריך מלחם או לחמנייה או פיתה מדגנים מלאים עם ממרחים לדוגמא:
- גבינה 5% – ניתן לגוון: קוטג', צפתית, גבינות שמנת עם זיתים/שום/פלפלים וכו'
- גבינה צהובה עם ירקות או כטוסט, שדרוג עם גבינה בולגרית, זיתים, פטריות
- טונה \ סלט טונה \ פסטרמה
- אבוקדו \ סלט אבוקדו
- חביתה \ ביצה קשה
- חומוס או טחינה – כדאי להכין בבית
- ממרח פלפלים קלויים ביתי או סלט חצילים ביתי עם גבינה בולגרית /צפתית /צהובה
- ניתן לשלב ירקות בתוך הכריך או לחלופין להביא ירקות חתוכים בקופסה
- מומלץ להוסיף גם פרי
מאכלים מבושלים שניתן לאכול גם כקרים:
- חזה עוף / פרגיות / חזה הודו / דג סלמון
- אורז / מג'דרה / אפונה / פסטה / קוסקוס / בורגול
- ירקות טריים או ירקות אפויים בתנור
בתאבון ושנת לימודים מוצלחת ובריאה
רותם אטיאס – דיאטנית קלינית בקופ"ח מאוחדת