"בית אריאלה – סיפור אחר לגמרי"
עיריית תל אביב-יפו חונכת את ספריית שער ציון – בית אריאלה בסדרת אירועי ספרות, תרבות ופרפורמנס פתוחים לקהל הרחב - במעמד, רון חולדאי.
ספריית בית אריאלה הוותיקה, החולשת על כ-10,000 מ"ר, עברה בשנים האחרונות שדרוג ושיפוץ מקיפים כאשר במקביל התווספו לה פונקציות חדשניות המגדירות מחדש את תפיסת הספרייה העירונית. המבנה שהיה עד כה מוקדש כולו לספרים ושקידה, הופך להיות מרכז תרבות עירוני מרכזי בשיטת "קוד פתוח", והוא יאפשר לתושבים להשתמש בחלליו לא רק לרכישת ידע והרחבת אופקים, אלא גם ליצירה והצגה בפני קהל. הספרייה המחודשת כוללת שלל חללי יצירה ועבודה, "סלון עירוני" המאפשר קיום מופעי תרבות שונים, ותוכנית תרבות עשירה – כשרוב השירותים מוענקים ללא תשלום, 7 ימים בשבוע. הספרייה המחודשת היא המוקד הקהילתי והתרבותי הגדול ביותר בעיר, ועם פתיחתה המחודשת היא תחזור להיות עוגן תרבותי מרכזי. לספריות העיון וההשאלה הותיקות נוספה ספריית קומיקס, בית קפה ומרחבי ישיבה נוחים וחצר אנגלית פנימית להנאת ציבור המבקרים.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "סיום שיפוץ ספריית בית אריאלה והשקתה הוא הדובדבן שבקצפת החזון העירוני לחידוש ושדרוג כל מוסדות התרבות בעיר. אין דרך טובה יותר לפתוח את חגיגות "הסיפור האחר לגמרי" של בית אריאלה, אלא באירוע המסורתי "רגע אחד המילה הכתובה", שכולו שיר הלל לספרות ולתרבות התל אביבית. בית אריאלה המחודש, הוא לא רק שדרוג של בניין, אלא בעיקר הגדרה מעודכנת של "ספרייה עירונית", שהפכה למרכז תרבות. לצד אולמות קלאסיים לקריאה והשאלה – ישנם גם חדרים לחזרות, ליצירה, לעבודה, או להתכנסות. כמעט כל השירותים המוצעים זמינים בחינם או בתשלום סמלי ביותר. והכל קורה במרחב נוח, מזמין, שפתוח לכל הציבור שבעה ימים בשבוע."
גיורא יהלום, מנהל אגף התרבות והאמנויות בעיריית תל-אביב – יפו: "אנו שמחים ונרגשים מהפתיחה המחודשת של בית אריאלה לאחר שיפוץ ממושך, שמטרתו להפוך את בית אריאלה מבית של ספרים לבית של בני אדם. בית שרואה את האדם ואת הצורך שלו בתרבות ובידע. אירוע הפתיחה "רגע אחד – המילה הכתובה" הנו אירוע ראשון מתוך סדרת אירועי תרבות המתוכננים להתקיים בקרוב בבית אריאלה ולהציע פעילויות תרבותיות מגוונות לתושבים בכל הגילים".
בית אריאלה, הספרייה המיתולוגית של תל אביב-יפו, תושק באופן רשמי וחגיגי, לאחר שיפוץ נרחב, שארך כ-5 שנים בעלות כוללת של כ-72 מיליון ש"ח. ההשקעה הגדולה של עיריית תל אביב-יפו בשדרוג התשתיות הפיזיות והטכנולוגיות של המוסד הוותיק, כמו גם בסדרת אירועי ההשקה הנרחבים, נובעת מן המטרה להציב את בית אריאלה בשורה אחת עם מוסדות התרבות העירוניים הגדולים בעיר, לצד המוזיאונים, התיאטראות, מרכז סוזן דלאל, הסינמטק ובית האופרה. הסלוגן שנבחר להשקה – "בית אריאלה – סיפור אחר לגמרי" – מבטא את הפיכת המקום לאחד ממוקדי התרבות המרכזיים בעיר, ולמרחב אורבני מזמין, איכותי ובה-בעת חינמי במהותו, שמציע הזדמנויות למפגשים ופעילויות מגוונות בתחום הספרות, האמנות והתרבות.
אירוע הפתיחה המרכזי, שיתקיים ביום שלישי, 23 בנובמבר 2021 בשעה 19:30 הוא פסטיבל "רגע אחד, המילה הכתובה" – ערב שכולו ספרות ותרבות, ובמסגרתו הקהל מוזמן לנוע בין ובתוך חללי הספרייה המשודרגים, וליהנות ממופעים, הרצאות ספרותיות וסדנאות אמנותיות, בהשתתפות מיטב הסופרים, המשוררים, אמני הבמה והפרפורמנס. המשתתפים באירוע יזכו להכיר את מבנה הספרייה, שמאפשר חווית תרבות יוצאת דופן בעקבות פתיחת חלק מחזיתות המבנה באופן המאפשר אינטראקציה בין המבלים במקום, לצד שדרוג מדורים מיוחדים כמו הארכיון המרכזי לעיתונות וכתבי עת, ספריית הרמב"ם, ספריית עיצוב ומידע חזותי, ספריית השירה, ספריית הקומיקס, הארכיון הישראלי למחול, ארכיון התיאטרון ועוד.
הפסטיבל יתקיים כיריית הפתיחה לסדרה של אירועי השקה נוספים המתוכננים בחודשיים הקרובים בבית אריאלה: ערב הפתיחה של פסטיבל ת"א לשירה, הפנינג להשקת ספריית הקומיקס החדשה, יריד הוצאות הספרים העצמאיות, ליין אירועים חדש בשם "זמן שקיעה" עם זואי פולנסקי ואחרים, מופע מוזיקלי מבריק ומצחיק של יונתן קרת, מסיבת סילבסטר מיוחדת עם אנסמבל 'ציפורלה' לתושבי העיר מחזיקי כרטיס דיגיתל ועוד.
בין האירועים שיתקיימו בחללים השונים בבית אריאלה במסגרת "רגע אחד, המילה הכתובה":
בסלון העירוני – יהוא ירון ונעמי חשמונאי במופע משותף – שני אמנים של מנגינות ומילים, חוקרים יחד את הקשר בין הכתוב למולחן, ובהמשך בליינד דייט ספרותי-מוזיקלי: דרור משעני פוגש את עמיר לב – האחד, סופר מתח שחי בין ובתוך עלילות, השני, משורר רוקנ'רול שחי ונושם במות. שניהם יוצרים מקוריים ומוערכים שנולדו באותה העיר אך לא נפגשו מעולם.
באולם העיתונות – הסלון הספרותי של שירי לב ארי – עיתונאית הספרות מארחת אחת על אחד.ת, את רוני סומק, נעה ידלין, ניר ברעם ויניב איצקוביץ', שיספרו לה ולקהל את סודותיהם הספרותיים הכמוסים. ולאחר מכן, בין פלא לפליאה – עיתונאית הספרות מיה סלע בשיחה מפתיעה, משעשעת ובלתי שגרתית, עם הסופרת האהובה צרויה שלו.
"הארכיבאית – יצירה לילית בארכיון גנזים" – הצצת טרום בכורה לפרויקט החדש והמרתק של אנסמבל עיתים ומכון גנזים של אגודת הסופרים
בספריית הקומיקס "רועש להפליא ובינוני להחריד" – סדנה ליצירת קומיקס שתנחה מחברת הרומנים הגרפיים תמר בלומנפלד
"שעת סיפור למבוגרים: לילה אפל בספריית הילדים" – יובל פלוטקין וסופרים נבחרים מציגים את הצד הדוקר של ספרות המקור העכשווית
במבואת הכניסה ובגלריה יסתובבו דמויות מיוחדות וצבעוניות שיצאו מתוף מדף הספרים אל העולם האמתי, בתנועה, בשירה, בלבוש ובחוויה
בקומת G – מאזינים לשכנים – על מוזיקה עכשווית במזרח התיכון – איבון סאבא ("כאן 88") וגיל רוביו ("הקצה") משוחחים ומאזינים למיטב היוצרים החדשים בסצנת האינדי של עולם המוזיקה הערבית
בספריית הרמב"ם – פשעים ועבירות ספרותיות – ערב סטוריטלניג: הסופרת שירה כרמי יוצאת למסע פורע-חוק עם חמש יוצרות שאין להן בושה
בספריית עיצוב ומידע חזותי – מעבדת התרבות של אנדי וורהול. אייל דה-ליאו צלל אל ספריית העיצוב של בית אריאלה וגילה אוסף נדיר ומיוחד של גליונות מגזין interview, שאותו יזם והוציא לאור האמן פורץ הדרך אנדי וורהול. וגם חוקרת האופנה שירה ברויאר בהרצאה על איש.ה בעיר הלבנה: מה לבשו האנשים שקבעו את טון האופנה בתל¯אביב?
בנוסף, ייהנו המשתתפים מציורי הקיר ברחבי הספרייה: לרגל השיפוץ של בית אריאלה, התחדשה הספרייה העירונית בשש יצירות חדשות המפוזרות ברחביה. הרעיון נולד מתוך חזון לתת מקום לאמנות ציורי הקיר והרחוב, שפוגשת אותנו לרוב במרחב הציבורי, גם בספרייה העירונית הגדולה בארץ.
בין האמנים, הסופרים והמשוררים אשר ייקחו חלק באירוע הפתיחה: גיל רוביו, צרויה שלו, תהילה חכימי, תמר בלומנפלד, נועה מנהיים, שירה ברויאר, מיה טבת-דיין, דרור משעני, יערה שחורי, רועי חסן, הילה בלום, עמיר לב, עודד וולקשטיין, יהוא ירון, נדיה עדינה רוז, קמילה, DJ אליוט, ג'וליה פרמנטו-צייזלר, נעם פרתום, נעה ידלין, יונתן שגיב, רוני סומק, ניר ברעם, יניב איצקוביץ', מיה סלע ועוד רבים
ניהול אמנותי: שרי שביט, יובל עוז, נעם הלפר