הרמטכ"ל: "החיסולים חשובים לפירוק שיטתי של חמאס ויצירת תנאים להסכם"
הרמטכ״ל הרצי הלוי נשא הצהרה לכוחות צה"ל ואף לאזרחי ישראל: "החיסולים חשובים לפירוק שיטתי של חמאס וליצירת תנאים להסכם להחזרת חטופים. הרמטכ״ל על לוחמי שלדג: אזרחי ישראל צריכים לדעת שיש כאן דור של לוחמים ומפקדי מופת שגבורתם עוד תדובר רבות". להלן דבריו.
"ערב טוב, אני מגיע עכשיו ממפגש עם מפקדי ולוחמי 'שלדג'. אחת מהיחידות של צה"ל, שנלחמות מזה תשעה חודשים במלחמה שנכפתה עלינו בעקבות המתקפה הרצחנית של חמאס בשבעה באוקטובר. אני רואה את עשייתם של לוחמי ומפקדי 'שלדג', לאורך כל המלחמה ובכל הזירות, ואזרחי ישראל צריכים לדעת שיש כאן דור של לוחמים ומפקדי מופת שגבורתם עוד תדובר רבות.
אנחנו לא עוצרים, לא מפסיקים להילחם. פועלים בכל רצועת עזה בשיטות לחימה שונות. מזה כחודשיים אנחנו מתמרנים ברפיח ומביאים הישגים צבאיים משמעותיים. הורגים עוד ועוד מחבלים, משמידים את תשתיות הטרור של חמאס ופוגעים ביכולותיו. אתמול, בפעולה משותפת של צה"ל ושב"כ, תקפנו מתחם בחאן יונס בו הסתתרו מוחמד דף, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס – האיש שתכנן ונתן את פקודת ההתקפה בשבעה באוקטובר; לצידו, רפעא סלמה, מפקד חטיבת חאן יונס ואיתם עוד מחבלים וסייענים נוספים.
התקיפה הזו היא תוצאה של יכולת מבצעית שבנינו, המשלבת בין יכולות מודיעיניות מתקדמות של שב"כ ואמ"ן ויכולות תכנון וביצוע איכותיות מאוד של חיל האוויר. על-פי המודיעין שעמד לרשותנו בזמן התקיפה, לא היו חטופים במתחם. על-פי המידע שעלה לאחר התקיפה, לא נפגעו בתקיפה חטופים. חשוב לי מאוד לחדד את זה.
עדיין מוקדם לסכם את תוצאות התקיפה, שחמאס מנסה להסתיר. אנחנו נחושים להמשיך ולרדוף את בכירי החמאס, מי שתכננו והוציאו לפועל את הטבח של השבעה באוקטובר והקדישו את חייהם לרצח של חפים מפשע. מוחמד דף פחד למות, לכן הוא הסתתר בצורה שאפילו פעולה ביכולת שלו לפקד. הוא הסתתר והקריב איתו את אנשיו ואזרחים שהיו מסביב, היו בסכנה, מעטים נפגעו. מצאנו אותו, נמצא גם את הבאים בתור.
החיסולים האלה הם חלק אחד מהלחץ הצבאי המתמשך והמשתנה, שצה"ל מפעיל בכל חלקי רצועת עזה. בכל יום ישנם הרוגים רבים לחמאס, כוחות קרקעיים שתוקפים בגבורה, טייסים שתוקפים בדיוק רב ובאיכות גבוהה, מחלצים פצועים מתוך השטח, תוך הפעלת תחבולה רבה. כל אלה עטופים במודיעין איכותי ועדכני. זה חשוב לפירוק השיטתי של ארגון הטרור חמאס; זה חשוב מאוד גם ליצירת התנאים להסכם להחזרת החטופים.
הסכם למען השבת החטופים הוא ציווי מוסרי וערכי דחוף להצלת חיים. צה"ל מייצר את כל הלחץ הנדרש ליצירת התנאים הטובים ביותר להסכם כזה, וכך פעלנו מאז סיומו של ההסכם הקודם. צה"ל יידע לעמוד בכל הסכם שיאושר על ידי הדרג המדיני, וגם בתום הפסקת אש, לשוב ולחזור להילחם בעוצמה רבה מאוד. צה"ל לא יחדל מלפעול לשחרור החטופים, אלה שמחוג הזמן עובר עליהם בקושי רב, ולא נוותר על המשך הפגיעה בחמאס עד השגת המטרה הזו וכמובן לא נוותר על ההשגה של בטחון לאזרחי מדינת ישראל.
אנחנו בעוצמות גבוהות של לחימה בצפון. לצד הישגים גוברים והולכים בפגיעה בחיזבאללה, אנחנו לרגע לא שוכחים את מצוקת תושבי הצפון בתשעת החודשים האחרונים; אנחנו כל רגע כואבים את ההרוגים והנפגעים מתקיפות חיזבאללה.
הייתי בימים האחרונים באחד הישובים הצמודים לגבול, כמובן לא בפעם הראשונה. ראיתי את הנזק, פגשתי את הנהגת המקום, שמעתי מהם דברים קשים – את הקושי הזה אנחנו מתרגמים לנחישות בלחימה, ובהמשך לפתרונות אמיתיים ולהחזרת התושבים בביטחון לבתיהם. אנחנו מוכנים ונערכים לשלב הבא בלבנון.
לצד המשך הלחימה, בימים אלה, אנחנו מתחקרים את אירועי השבעה באוקטובר ומה שהוביל אליהם. זהו תהליך הכרחי בכדי שנוכל ללמוד, לתקן ובעיקר להבטיח חזרה של תושבי הדרום לבתיהם בביטחון.
בשבוע שעבר הצגנו את תחקיר הקרב בקיבוץ בארי לקהילת הקיבוץ ולמשפחות השכולות. היו סיבות בגינן הצגנו ראשית תחקיר זה – אירועים שנויים במחלוקת בקרב הזה, הדירו שינה מעיני רבים. זהו צעד הכרחי בבניית האמון המחודש בין צה"ל לקהילות יישובי הדרום, והוא עובר דרך תחקיר אמת, נוקב ומקצועי כפי שעשינו.
ממצאי התחקיר קשים וכואבים. לצידם מצאנו גילויי גבורה ועוז רוח רבים של תושבים, של לוחמים ושל מפקדים רבים, שהגנו בגופם על אנשי הקיבוץ, תוך שהם מחרפים את נפשם בלי גבול.
ללוחמים שנלחמו בשבעה באוקטובר אין לי מלבד הערכה עצומה. אני מצדיע להם ולגבורה שהפגינו לאורך שעות ארוכות של לחימה, בתנאים קשים מאוד ואל מול מורכבויות גדולות. בתוך לחימה מורכבת שכזו נעשו טעויות, התקבלו החלטות שחלקן גורליות, מהן אנו לומדים ונלמד. לא ניתן לפעול במציאות כזו מבלי לטעות. אני גאה מאוד להיות מפקדם של אותם לוחמים ומפקדים.
כל מעשה גבורה שעשו, הוא שלהם; בכל טעות שלהם, יש לי חלק. אין היבט של התנהלות הצבא שלא נתחקר ונציג לציבור ככל שנוכל – זה כולל את התפיסות המודיעיניות, את התפיסות המבצעיות, המענה בהגנה, קבלת ההחלטות בלילה שקדם למתקפה וגם את התנהלות בכירי צה"ל ואת התנהלותי שלי. כל אלה מצויים בתהליך תחקור עמוק ויסודי.
האמירות כאילו מישהו בצה"ל ידע על מה שעתיד להתרחש באותו הבוקר והסתיר זאת, הן משוללות כל יסוד. לצערי אין בצה"ל חייל או מפקד שידע את שעומד להתרחש בבוקר השבעה באוקטובר. את האזהרות שכן היו, אנו מתחקרים לעומק.
מטרת התחקיר המבצעי היא בראש ובראשונה לשם למידה ותיקון, ואינו תחליף למנגנון בדיקה חיצוני לכשיקבע.
מיותר לציין שנשתף פעולה עם מנגנון שכזה באופן מלא והתחקירים המבצעיים יוכלו לתרום רבות, כפי שהיה במלחמות עבר. כאשר נסיים את כל התחקירים נחזיק את התמונה הכוללת, אז נוכל לסכם את הלקחים כולם וגם מסקנות אישיות. אלה ימים של מלחמה על קיומנו כאן ועל עתידנו. אין לנו הזכות לעצור לרגע, יש לנו את הנחישות, יש לנו את אורך הרוח".
- שאלות תשובות
ש: בתקופה האחרונה מפקדים בכירים בצה"ל הודיעו שהם מתכוונים לעזוב בעקבות מחדלי השבעה באוקטובר, במקביל, חשפנו אצלנו ביקורת של אלופי המטכ"ל שקראו גם לך לקחת אחריות ולהודיע על פרישה מהצבא. שאלתי: האם גם אתה מתכוון להודיע כי אתה מיישם את האחריות שלקחת עם פרוץ המלחמה ומתפטר, ואם כן, מתי?
ת: שיח ביקורתי הוא דבר מאוד מאוד חשוב בעיקר כשאנחנו עוסקים באירוע שהתוצאות שלו כל כך קשות והמורכבויות בתוכו מאוד חשובות. באשר להחלטות ובאשר לעיתוי, אני רוצה לומר את הדבר הבא: אני קרוב ל-40 שנה משרת בצה"ל. מגיל 18 לא עושה דבר מלבד מיקוד בעניין אחד – ביטחון מדינת ישראל, ביטחון אזרחי ישראל. רגע אחד בשירות שלי לא היה כרוך לא בלדבוק בכיסא, או לחמוד את השררה. אני עסוק כרגע במשימות לפרק את חמאס, להשיב את החטופים, לייצר ביטחון לתושבים בגבולות. את האחריות שלי לאירועים בשבעה באוקטובר ביטאתי במספר הזדמנויות ופירטתי. למילים האלה יש גם משמעות פרקטית, היא ברורה לי היטב. כאשר אנחנו נשלים את המשימות, כי משימות לא עוזבים באמצע, יגיע העת ואני אעשה גם את ההחלטות שלי. אני גם אקשיב קשב רב לדברים של פקודיי.
ש: שר הביטחון אמר השבוע אחרי התחקיר שלכם שהוא דורש ועדת חקירה ממלכתית. האם אתה גם רוצה כבר להכריז על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, והאם אתה חושב שהיא צריכה כבר להתחיל לפעול?
ת: אני מאוד תומך בלחקור בצורה יסודית ואיכותית את אירועי השבעה באוקטובר ואת מה שהביא להם. מהו אופן התחקור או החקירה הנכון ביותר? זה לא דבר שקצין במדים צריך להתבטא לגביו. נבחרי הציבור יחליטו. צה"ל כבר היום הולך קדימה, מתחקר ביסודיות על מנת ללמוד והוא יחלוק בבוא העת את תוצרי התחקירים עם כל גורם שהנהגת המדינה תבחר למנות אותו לחקור את האירועים האלה.
ש: היום הממשלה אישרה להאריך את שירות החובה בארבעה חודשים נוספים, גם רטרו על המשרתים כיום, צעירים שנלחמו תשעה חודשים, היו אמורים להתחיל את החיים שלהם בימים הקרובים, להשתחרר – ייארך להם השירות, כנראה תמורת סכום כסף נוסף גבוה יותר של כמה אלפי שקלים בחודש. האם זה מקובל עליך שתמורת תשלום נוסף חיילים, לוחמים, ישרתו עוד ארבעה חודשים? הנטל עליהם יגדל. האם הצבא יכול להרשות לעצמו להגיד שהוא מסוגל לגייס רק שלושת אלפים או ארבעת אלפים צעירים חרדים לעומת עשרות אלפי חילונים ודתיים בשנה?
ת: אז ראשית להערכת השירות ואני אחר כך אתייחס לגיוס החרדים. הערכת השירות היא חשובה מאוד, אבל אני קודם כל רוצה לבטא הערכה רבה מאוד. תראו אני פוגש הרבה את הלוחמים בשטח. פגשתי גם מחזורי גיוס שנמצאים כבר בשלב הארכה. אני רוצה לומר לכם: ברוב רובם של המקרים אני פוגש צעירים שידעו שהם היו אמורים להיות כבר לאחר תום השירות, אבל הם מזוהים עם המטרה, נחושים ורוצים להילחם ומבינים את גודל העניין שעומד על הפרק.
מתוך האחריות שלנו וגם מתוך הביטחון שאנחנו מקבלים מהאנשים, אנחנו ביקשנו מהממשלה, מהכנסת, להעריך את השירות. זה נוגע לצורך. אירועי ה-7 באוקטובר מלמדים אותנו שאנחנו בשנים הקרובות נצטרך להגן באמצעות יותר כוחות ולספק מענה טוב יותר שהוא חלק מהתשובה, הדברים הלא טובים שקרו לנו ב-7 באוקטובר. לצורך העניין הזה נכון להעריך את השירות בארבעת החודשים המדוברים. אני חושב שלתת תגמול והוקרה לאותם משרתים בשירות קרבי בעיקר, שמעריכים את השירות, זה דבר ראוי. המדינה אומרת להם אתם עושים דבר גדול, המדינה מעריכה את זה מאוד ולכן היא נותנת לכם הוכרה שחלקה גם יסייע לכם בהמשך הדרך.
גיוס החרדים הוא נושא שונה אך קשור בהחלט. אני רוצה להתחיל את התשובה מהצורך. אנחנו רואים היום צורך. תראו צה"ל צריך היום יותר גדודים. אם אנחנו מקימים היום גדוד חרדי שמחזיק גזרה גדודית באחד הגבולות, אנחנו יכולים לחסוך גיוס של 12 גדודי מילואים על פני מחזור שנתי הדבר הזה במובנים של מוכנות למלחמה, במובנים של מסע על אנשי המילואים ובמובנים של הכבדה על הכלכלה הישראלית הוא דבר גדול ולכן צריך לעשות אותו.
למה אנחנו מגייסים בשנה הקרובה רק שלושת אלפים? צה"ל נמצא במלחמה. צה"ל לא יודע מהיום למחר להביא עוד עשרים אלף איש לשורותיו בצורה טובה. אנחנו רוצים לא רק לגייס בהצלחה, אלא להצליח בגיוס, שזה יהיה דבר שהולך איתנו קדימה ועובד טוב בצה"ל. זאת אומרת, אנחנו נערכים עכשיו להביא את האנשים, לייצר את ההכשרות, לייצר את המקצועות. נגדל בשלושת אלפים בשנה הקרובה, זו מנה שהיא כמעט פי 2 ממה שגייסנו בכל השנים האחרונות, ונקפיד לגדול אחר כך כל שנה. אם היינו יכולים לגייס רבים בבת אחת, היה נכון לעשות את זה. זו הדרך הבריאה והנכונה להתפתח לזה שבעוד 5 שנים ו-10 שנים נתבונן אחורה ונדע לומר שבנקודת הזמן הזו עשינו דבר גדול.
ש: הרמטכ"ל האם עמדת צה"ל היא שאי אפשר לבצע עסקה, עסקת חטופים, אלא אם ישראל שולטת בכל ציר פילדלפי?
ת: השליטה בציר פילדלפי היא מאוד חשובה. עזה מוקפת מ-3 סוגים שונים של שטח: הים התיכון, גבול עם ישראל וגבול עם מצרים. גבול עם מצרים והגבול עם ישראל חשובים מאוד, והיום במצב הזה, השליטה שלנו בציר פילדלפי היא מאוד חשובה. אנחנו פועלים היום בציר פילדלפי בנחישות רבה עם כוחות רבים להשמיד שם מנהרות בתת הקרקע ששימשו את חמאס. אנחנו עושים את זה גם בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים.
אנחנו נדע לשלוט בציר פילדלפי בכל מיני דרכים מבחינה מבצעית שלא כאן המקום לפרט, ולכן אני חושב שכשנכנסים לדיון איזה הסכם עושים, איך עושים, מה הם הפתרונות, הדברים האלה צריכים להיות נידונים בחדר סגור ולא לפרוס כאן שיקולי משא ומתן בפני המצלמה ובפני הציבור הרחב. באחריות נדון באחריות תתקבל ההחלטות ע"י הדרג המדיני ואנחנו ניתן את העצות הביטחוניות הכי טובות שאנחנו יודעים לתת.
ש: המפקד, ברשותך, יש לי שתי משפחות, אחת בשלדג, שכבר ענית, אבל אשמח לשמוע התייחסות שלך לעובדה שמאוד כועסים על כך שחלק גדול מהאחריות ל-7 באוקטובר הוטלה על כתפיהם, והמשפחה השנייה יושבת בעוטף עזה. השאלה היא איך מחזירים לתושבים האלה את הביטחון נוכח העובדה שגם כשהם מתחילים לחזור וגם כשהלחימה עדיין בעצימות די גבוהה?
ת: לעניין התחקירים, חשוב לי מאוד שיהיה ברור. אנחנו יצאנו ראשית, כפי שאמרתי קודם, עם התחקיר על בארי, בגלל סוגיות נקודתיות שחייבו שם תחקיר מהיר ומעמיק, ודברים שכבר יצאו נכונים ולא נכונים שהיה נכון להבהיר ולייצר מציאות וגרסה אחת יציבה שיושבת על העובדות ומחוברת מאוד לאמת.
אני רוצה שיהיה ברור מאוד: בצה"ל לא הלכנו לעשות קודם תחקירי הכוחות הלוחמים ואחר כך תחקירי הבכירים אנחנו נשים את תחקירי הבכירים מוקדם ככל שניתן. ואני רוצה שיהיה עוד יותר ברור: אני רואה, כפי שאמרתי קודם, כל לוחם בצה"ל שפעלת בגבורה, גם אם עשה טעות, אחריות שלי שחובקת ומחבקת אותו, ואנחנו גם דואגים לו.
חלילה לא השלכנו אף אחד בתחקירים. שמנו תחקירים שבאים לתת לקהילת בארי שאיבדה 101 מאנשיה תשובות קשות, דברים קשים שקרו. העדיפות היא קודם כל לתת את התשובות הישירות לתושבים ואחר כך ללוחמים. אכן דיברתי לפני שעה קלה עם הלוחמים האלה, שמעתי מהם דברים שהם מעוררים גאווה, מי הם, מה הרמה הערכית שלהם, איך הם רואים את הדברים.
אני חושב, אני מקווה, שגם הסברתי, ראיתי על פניהם שהם גם הבינו, ואני חושב שצה"ל ימשיך להיות חזק מאוד לתחקר באומץ, ללמוד, וזה גם הדבר שיבנה את הביטחון לתושבים. אני לא רואה דרך אחרת למעט אמון בין צה"ל לבין התושבים לבנות קדימה את הביטחון הזה. הניצחון האמיתי שלנו בסוף הדרך, אחרי כל התהליכים הצבאים, יהיה לראות את הישובים בעוטף שמנו קצת מעל שישים אלף איש לפני ה-7 באוקטובר גדלים, משגשגים, פורחים וצה"ל יהיה שותף נאמן ויעשה הכול להגיע לתוצאה המאוד חשובה הזו.
ש: אתמול ביצעתם את אותו אירוע בחאן יונס, שחוסלו לפחות מחבל אחד בכיר, וכנראה שגם מוחמד דף. אנחנו ראינו את האירוע הבוקר בצומת צריפין, ויש את ההערכה שיש זיקה בין המעשה לתוצאה. האם יש התראות נוספות לגבי העניין הזה? וגם אנחנו רואים את המדיניות בצפון של חיסולים ואת התגובות שבאות לאחר מכן מצד חיזבאללה. האם יש חשיבה מחודשת לגבי האפקטיביות של אותם חיסולים לנוכח אותם פגיעות שאנחנו סופגים במטחי טילים וכטב"מים לצפון ולאזורים נוספים ברחבי הארץ?
ת: אנחנו בוחנים את ההחלטות שלנו כמו גם את הפעולות שלנו כל הזמן, באופן רציף, ושמים גם סימני שאלה. לראייה, אנחנו משנים גם את האופן שבו אנחנו פועלים בתדירות די גבוהה. לעניין החיסולים של דמויות בכירות. הדבר הזה הוא מאוד מאוד משמעותי במלחמה. בשרשרת הפיקוד של חמאס, בשרשרת הפיקוד של חיזבאללה, פגענו במפקדים רבים, בתוכם גם בכירים רבים.
הפגיעה אתמול בשני המפקדים האלה היא מאוד מאוד משמעותית, לא רק על מה שהם עשו בעבר, אלא גם על המשך הלחימה. ידענו אתמול לאחר התקיפה הזו שעולה מאוד הסבירות לכך שיהיו פיגועי תגובה ומיד לאחריה נערכנו עם כוחות רבים בכל גבולות המדינה, בגזרות הפנים, ביחד עם שב"כ, ביחד עם משטרת ישראל, לתת מודיעין טוב ככל שניתן, לתת התראות ולתת הגנה טובה מאוד לאזרחי ישראל. לצערנו היום בבוקר ליד צריפין, בוצע פיגוע. לא ידענו עליו מראש, לא הצלחנו למנוע אותו. פיגועים רבים נמנעים כל יום. אנחנו נמשיך לתת הגנה טובה מאוד. אם לא נתקוף את האויב בצורה מאוד נחושה, לא נלמד לקח, ולכן הפגיעות האלה מאוד חשובות ואחריהן אנחנו עוסקים הרבה מאוד גם בהגנה.
תודה רבה, ערב טוב.