אַל תִּמְנַע טוֹב מִבְּעָלָיו / הרב בן ציון נורדמן
אפתח את הטור בגילוי רגשות… בשבוע שעבר ערכתי כאן טור סיכום של שני עשורים לאור העובדה כי ככל הנראה לא אתמודד שוב למועצת העיר חדרה. במקביל, התראיינתי למוסף "ידיעות אחרונות" המקומי עם כמה מילות סיכום.
מאז, כמות ההודעות והטלפונים שקיבלתי היא למעלה מן המשוער… נדמה לי שבמשך שני עשורים לא קיבלתי כזה "מבול"… לא בכמות, לא בתדירות, ובטח לא בתוכן ההודעות… כולם פרגנו וסיפרו כל אחד בסגנונו כמה משמעותי הייתי עבורם וכו' וכו'.
האמינו לי, כי אינני בא כעת להתרברב… והאמת היא שגם אין כאן משהו חריג, כי זהו דרכו של עולם שבעיתות פרידה ישנה כמות מספידים גדולה…
ובכל אופן בחרתי לשתף אתכם בתחושות שעלו לי בעקבות זאת.
חשבתי לעצמי, כמה נכון, מדויק ותועלתי יותר אילו היו מגיעות לפחות חלק מההודעות הללו במהלך השנים, ב"זמן אמת"… כמה אנרגיה, כמה כוחות, כמה תועלת זה מביא!
ואסביר את דברי
פרשת השבוע – כי תצא – עוסקת בנושאים רבים ומגוונים, חלק נכבד ממנה עוסק בעשיית טוב איש עם רעהו, מצוות שבין אדם לחברו, כמו השבת אבדה, לא תעשוק שכר, לקט שכחה ופאה (אדם שקוצר את שדהו, חובה עליו להשאיר חלק מהשדה לעניים), הקם תקים עמו (אדם הרואה את חמור רעהו רובץ תחת משאו, אסור לו להתעלם אלא עליו לעזור לו לפרוק ולהעמיס בחזרה את המטען) ועוד.
פרשה זו נקראת תמיד בעיצומם של ימי הרחמים והסליחות אליהם נכנסנו בימים אלו. ראש השנה מתקרב, ואחריו יום הכיפורים. אווירה של התחדשות וחישוב מסלול מחדש מנסרת בחלל האוויר.
בני עדות המזרח כבר החלו מידי לילה בבקשת הסליחות, וכל אחד מאתנו מרגיש שמשהו גדול מתרחש. כל אחד רוצה לקחת לעצמו איזו נקודת חיזוק והתקדמות.
אז הנה: שלמה המלך אומר "אַל תִּמְנַע טוֹב מִבְּעָלָיו בִּהְיוֹת לְאֵל יָדְךָ לַעֲשׂוֹת" ניקח את זה אפילו במובן הכי פשוט, אל תמנע מלעשות טובה לאדם כאשר יש באפשרותך להיטיב לו!
לפעמים האדם מתלבט: כאשר מישהו מבקש את עזרתי, האם עלי לעזור לו, או שאולי כדאי להתחמק? יתירה מכך במידה ולא בקשו ממך עזרה, אבל אתה יודע שאתה יכול לעזור, האם להציע את עזרתי או עדיף להיות 'ראש קטן', כל עוד שלא בקשו אני לא יציע את עצמי?
שלמה המלך קובע : אם אתה יכול לעזור, תעזור! אל תתמהמה. אל תכניס לכאן שיקולים מבלבלים, ואל תחשוב שזו פחיתות כבוד כלפיך.
וכעת אני רוצה לעמוד על דיוק בנקודה שהתחלתי בה את הטור, מה היא הכוונה "מבעליו"? מי הוא "בעל הבית" של הטוב?
לדעתי הכוונה היא לאותו אחד שזה מגיע לו! יש לך מילה טובה לתת לבן אדם על מה שהוא עשה? אל תשאיר את זה אצלך! כביכול הוא 'הבעלים' של זה…
ושוב, אני אומר לכם בנימה אישית, אין לכם מושג (או אולי יש לחלקכם …), מה עושה פידבק טוב לבן אדם שזה מגיע לו!
ומכאן, הצעה שלי: זה הזמן לעצור רגע מהחיים, להיזכר למי ראוי, כדאי ומגיע להרים טלפון קצר של עידוד או הודעה מפרגנת , לשכן, לאיש ציבור , לחבר ועד, למורה, ובעצם לכל אדם.
אין לכם מושג כמה זכויות תצברו מטלפון אחד כזה!
בְּשַׁבָּת – פָּרָשַׁת כִּי תֵּצֵא
הַדְלָקַת נֵרוֹת: 18:44 – צֵאת הַשַּׁבָּת: 19:50
שַׁבָּת שָׁלוֹם ✡️
הָרַב בֶּן צִיּוֹן (בְּנִצִּי) נוֹרְדְּמַן – "יַחַד שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל"