אילת חוגגת 73 לשחרורה
העיר אילת – שערה הדרומי של מדינת ישראל מציינת השבוע 73 שנים לשחרורה והיא חמה, חכמה ובתנופת פיתוח עצומה
אילת שנבנתה לחופו של מפרץ ים סוף ולמרגלות הרי הגרניט, התפתחה והפכה לעיר תיירות וספורט בינלאומית, בירת הנופש של ישראל, עיר אקדמיה ומחקר, עיר ירוקה וחכמה ועתידה להפוך לעיר עצמאית אנרגטית, למרכז סחר בינלאומי הודות למיקומה הגיאוגרפי ולמרכז בינלאומי לתעשיית הביוטכנולוגיה והחקלאות הימית. במסגרת חגיגות ה-73 לעיר אילת, יתקיים ביום חמישי הקרוב, ז׳ באדר ב׳ תשפ״ב, 10.3.22 בשעה 19:00 הטקס הממלכתי לציון שחרור העיר והנפת דגל הדיו, ברחבת אום רשרש אילת.
הטקס בהפקת מרכז ההסברה במשרד התרבות והספורט ואגף האירועים בעיריית אילת, ייערך במעמד השר לביטחון פנים – עומר בר לב וראש העיר אילת – אלי לנקרי ובהשתתפות מייסדי העיר, ותיקיה, תושבים ואורחים. הטקס בהנחיית לירון ויצמן יכלול מופע חיבורים מיוחד בהשתתפות ירדנה ארזי, מיקי גבריאלוב, יואב יצחק ואמנים ותושבים אילתים בהם שגיא סרי, שקד כהן, לירון ארויה, גל ורבורג, יוני גרבובסקי ונתן ויינר. בנוסף, ייקחו חלק גם הסינפונייטה הישראלית ב״ש, להקת המחול קולייר ותיאטרון אלעד. מיד לאחר הטקס יעלה הזמר עדן חסון להופעה חיה. הטקס עצמו יועבר בשידור חי בערוץ היוטיוב והפייסבוק של עיריית אילת.
בנוסף, יתקיימו במהלך כל השבוע מגוון אירועים בהם הצדעה למייסדים וותיקים, פסטיבלים, תערוכות, אירועי ספורט, אירועים לנוער ולילדים, מופעי אמנים וחגיגות פורים.
חילי טרופר, שר התרבות והספורט: ״דגל הדיו שהונף בט' באדר תש"ט, פתח שער לעיר הדרומית שהפכה מאז נכס לאומי אסטרטגי למדינת ישראל המייצג עוצמה וגאווה. "היה זה המאורע הגדול ביותר בחודשים האחרונים, אם לא בכל מלחמת השחרור והכיבוש" כתב למחרת הנפת הדגל דוד בן גוריון ביומנו, ובכתבים נוספים מרחיב ראש הממשלה הראשון על גודל הרגע. העיר אילת היא עיר ייחודית, בעלת חשיבות כבירה למדינת ישראל וגם היום, 73 שנים לאחר מכן ברור לכל עד כמה פיתוחה וטיפוחה של אילת חשובה למדינת ישראל כולה״.
מאז שחרורה בשנת 1949 מתפתחת אילת ונמצאת כיום בעיצומה של התפתחות אדירה עם בניית אלפי יחידות דיור ומלונאות, אטרקציות חדשות, פיתוח רצועת החוף מטאבה לעקבה וקידום פיתוח שטח שדה התעופה שהתפנה מלב העיר. במסגרת תכנית המתאר החדשה שתקבע את פניה של אילת לשנת 2030 מתוכננת בנייה של כ-14,500 יחידות דיור שייתנו מענה להיקף אוכלוסייה שיגדל מ-67,000 כיום לכדי כ-100,000 תושבים, בניית אלפי חדרי מלון חדשים, ומאות אלפי מ"ר עבור שטחי תעסוקה ומשרדים, מסחר ותיירות.
תכנית המתאר גובשה על רקע חזון העירייה, לפיו תהפוך אילת לעיר תיירות משגשגת, שתכפיל את מספר התושבים והנופשים ותגדיל משמעותית את מספר חדרי המלון וכמובן את שטחי התעסוקה תוך גיוון מקורות התעסוקה. "אילת ניצבת היום בפני מהפכה עם בינוי מואץ ופיתוח מאסיבי" מציין ראש העירייה – אלי לנקרי ומוסיף: "השנים הקרובות ישנו את אילת שמתפתחת ובעיקר משתבחת. לאחר שהעיר התחברה על ידי שני כבישי רוחב החוצים את שטח שדה התעופה הישן, וכביש האהבה שמחבר את העיר לים, אנו ממשיכים לפתח את הכבישים העוקפים וגם את דרכי הגישה לעיר. לצד אלה אנו מחדשים את רצועת החוף מטאבה לעקבה, בונים שכונות חדשות לנופו של מפרץ אילת המוכתר מבין היפים בעולם ולמרגלות ההרים, אנו מחדשים בשכונות הוותיקות ובלב העיר, בונים בתי מלון חדשים ומרחיבים קיימים, בונים פארק מים, פארק טרמינל, פארק קרוואנים, פארקי משחקים, פארקי ספורט ועוד ועוד. כל זה מתאפשר הודות ליסודות האיתנים, שבנו עבורנו מייסדי העיר היקרים. גם אתגרי העיר שהתחדדו בתקופת הקורונה הם עבורנו הזדמנות לצמיחה ובהתאם לכך אנו פועלים בתמיכת הממשלה ליצירת עוגנים בתחומי תחבורה, בריאות ותיירות. לשמחתנו, כיווני הפיתוח של אילת בכל התחומים מכינים אותה לאתגרי העתיד והופכים את אילת ליעד נחשק למגורים, לחופשה וגם להשקעה. ביום חגה של אילת אני מברך את העיר שגדלתי בה מגיל 8 ועד היום, לעוד שנים רבות של התפתחות וצמיחה".
גם פינוי שדה התעופה הישן מטבורה של העיר ושדה התעופה הבינלאומי החדש בצפון העיר מייצרים עבור אילת הזדמנויות רבות לפיתוח בהיבטים של כלכלה, תיירות ותעסוקה. בעת הזו מקדמת העיר את פיתוח פארק הטרמינל – מתחם בילוי אטרקטיבי ושוקק חיים בחלקו הדרומי של שטח השדה הישן. חלקו האמצעי של השטח מיועד למגורים ונופש וחלקו הצפוני לשטחי תעסוקה. עוד כחלק מפיתוח העיר וקידומה כעיר תיירות וספורט בינלאומית, נבנית בעת הזו קריית ספורט בינלאומית ומתוכננת בניית מרכז קונגרסים ומרכז גולף לצד פיתוח לאורך רצועת החוף כולל פארק מים ענק שנבנה בעת הזו בחוף הדרומי, מתחם גלמפינג לתיירות מדברית, פארק קרוואנים ועוד.
לצד תנופת הפיתוח מקדמת העיר כאמור את תחומי הביוטכנולוגיה והחקלאות הימית לצד תחום האנרגיה המתחדשת. באילת יש מכוני מחקר מהמובילים בעולם: המכון לחקר ימים ואגמים לישראל, המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים ואוניברסיטת בן גוריון-אילת. אלה לצד ים, קרקעות ושמש, הם כל מה שנדרש כדי להפוך את העיר למרכז בינלאומי לתעשיית הביוטכנולוגיה לצד הפיכתה לעצמאית אנרגטית הודות לייצור עצמי של 100% מהחשמל ביום. גם מיקומה של אילת בשילוב הסכמי השלום החדשים, נמל ימי בדרומה ונמל תעופה בצפונה, יסייעו לאילת להפוך למרכז סחר בינלאומי. אילת, אין עוד מקום כזה.