"בתים מבפנים" – אירוע האדריכלות הגדול בישראל יתקיים בתל־אביב – יפו זו השנה ה – 17
180 אתרים, סיורים, שיחות ומפגשים שייערכו בכל רחבי העיר בבתים פרטיים, במבני ציבור ובמרחב הציבורי במשך סוף שבוע אחד וללא עלות.
במוקד אירועי 'בתים מבפנים' 2024 – סיורים היסטוריים המספרים את סיפור בנייתה של העיר העברית הראשונה – סיורים במוסדות החינוך החדשים ופורצי הדרך – היכרות עם מבני ציבור שתוכננו לשלב אוכלוסיות מגוונות בחיים העירוניים – השנה יתקיימו גם פעילויות לילדים, ביניהן, מסע תיאטרלי בפארק התחנה המלמד על תולדותיו
- וכל זה בחמישי – שבת, 25 – 23 במאי, 2024
בצל מלחמת "חרבות ברזל" החליטו עיריית תל-אביב-יפו ויוזמי האירוע, לקיים את "בתים מבפנים", והשנה יותר מתמיד כדי לזכור ולהזכיר את הסיפור שלנו, את הנס שנקרא מדינת ישראל, ואת סיפור בנייתה של העיר העברית הראשונה.
אירוע "בתים מבפנים" מהווה הזדמנות לקהל הרחב להתבונן באיכויות ובמורכבויות של המקום שבו אנחנו חיים, לשאול שאלות עומק שכעת רלוונטיות יותר מתמיד – מהו בית במובנים הפיזיים, ההיסטוריים והרגשיים ולבחון את השייכות למקום ואת הקשר לעיר ולסיפורה.
רון חולדאי, ראש עיריית תל־אביב-יפו: "השנה יותר מתמיד, המושג "בית" נטען בערכים חדשים. מאז 7 באוקטובר, רבים מאזרחי ישראל אינם חיים בביתם. הבית של אזרחיות ואזרחי העוטף נגזל מהם באימה, תושבי הצפון נאלצו להתפנות מהבית משיקולי ביטחון והמשרתים והמשרתות בסדיר ובמילואים בילו ימים ארוכים רחוקים מהבית. אלפים רבים שפונו מביתם מצאו בעיר תל אביב-יפו בית לתקופה והתקבלו כאן בהרבה אהבה ותמיכה.
למרות זאת, ואולי בשל כך, החלטנו לקיים את בתים מבפנים, אירוע האדריכלות והארכיטקטורה הגדול והחשוב בישראל, ולחשוף באמצעותו את כל המרכיבים שהופכים את העיר תל-אביב-יפו לבית, את כל הטוב של המקום הזה ושל האנשים והנשים העושים אותו, וכדי לזכור על מה אנחנו נלחמים. בלו בנעימים והרגישו בבית".
להלן, תכנית אירועי "בתים מבפנים 2024" כוללת: סיורים היסטוריים
אומרים שהיה פה שמח
- נקודת המפגש: ארלוזורוב 93, גינת ההסתדרות.
סיור עם מורה הדרך ניר מודריק בצפון "הצפון הישן", בעקבות אישים ומבנים. הסיור יסקור את האירועים והשינויים הפיזיים והחברתיים שהתחוללו כאן במאה ה־20. הוא יתחיל בבניין שנבנה בקרבת הכפר סומייל בסוף שנות ה־30, ימשיך לבית החולים אסותא המיתולוגי, לרחבת באזל ולכיכר היל, שבה יסופר על חציית הירקון על ידי הצבא הבריטי ובעלי בריתו במלחמת העולם הראשונה. בסיור יסופר גם על אנשי מחתרת, רוח ותרבות שגרו במסלולו. נקודת הסיום תהיה בשדרות נורדאו פינת רחוב אלכסנדר ינאי.
- משך הסיור כשעתיים.
- חמישי, 23.5, 17:30; שבת, 25.5, 11:00.
- 2 סיורים מוגבלים ל־30 משתתפים ברישום מוקדם
עשר טחנות
- נקודת מפגש: בקצה המזרחי של חניון אצטדיון האתלטיקה הדר יוסף
- הכניסה מרחוב בכור שלום שטרית.
סיור בדגש אדריכלי בהדרכת אדריכלית הפרויקט תמר בן טובים, באתר ההיסטורי של עשר טחנות שנחשף לפני כשנה על ידי עיריית תל־אביב-יפו באמצעות חברת גני יהושע ובסיוע הקרן לשטחים פתוחים. האתר כולל גשר אבן וטחנות קמח מהתקופה הרומית שפעלו עד ערב מלחמת העולם הראשונה, אז פוצצו הטורקים את הגשר כדי למנוע מהצבא הבריטי לחצות את נחל הירקון. בעקבות כך נזנח האתר וכוסה בצמחייה וסחף שהסתירו אותו. בסיור יתואר תהליך החישוף של הטחנות, עבודות השימור שנעשו בהן כדי להזרים דרכן מים ולהשמישן, וכן הסבר על השיקום האקולוגי הכולל את החזרת מהלך הנחל לנתיבו, יצירת בריכת נחל רחבה הכוללת איים לקינון ציפורים ובעלי חיים, שיקום הצמחייה והחזרת מיני בעלי חיים שנעלמו מחלק זה של הירקון ופיתוח שבילים ופינות ישיבה המחברים את האתר לשבילי הירקון. משך הסיור כשעה.
- שבת, 20.5, 17:00.
- סיור ל־50 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
בית המכס המנדטורי
- נקודת מפגש: רחוב הרכבת 3, מול החזית הצפונית של המבנה, ליד הכניסה לחניון הדר.
הזדמנות להכיר את המבנה שהוא שריד למתחם תחנת הרכבת שנקראה "תחנת הרכבת תל אביב" אשר נבנתה בתחילת המנדט הבריטי ופעלה במשך כ־50 שנה, מ־1920 ועד 1970. מבנה בית המכס תוכנן על ידי משרד Palestina Railways – משרד ההנדסה של הרכבת בפלשתינה – ונפתח בשנת 1936, עם פרוץ המרד הערבי ואירועי הדמים שניתקו את תל אביב מתחנת הרכבת יפו ומבית המכס בנמל יפו. במסגרת הסיור שתוביל אדריכלית תמרה גרון, שערכה את תיק תיעוד של המבנה, תוצג גם סקירה קצרה על התפתחות האזור בתקופת המנדט ועל פעילותה של "תחנת הרכבת תל אביב".
- משך הסיור כשעה.
- שישי, 24.5, 12:00.
- סיור מוגבל ל־25 משתתפים ברישום מוקדם.
בתי הבאר בפרדסי יפו
- נקודת מפגש: פארק החורשות, בפינת הרחובות דרך בן צבי ופנחס לבון, ליד פסל "ביכורים".
סיור בין שרידי בתי הבאר של פרדסי יפו, כיום פארק החורשות וחורשת ההסתדרות, עם אדריכלית רינת שטינלאוף־מילוא ממחלקת השימור בעיריית תל־אביב-יפו ואדריכלית טל איל, האחראית על שימורו של בית הבאר ברחוב לבון. בסיור יסופר על בתי הבאר ושל פרדסי יפו, ותוצג התוכנית לשיקום המבנים וסביבתם המקודמת בשנים האחרונות על ידי עירית תל־אביב-יפו באמצעות חברת עזרה ובצרון, והפיכתם למרכזי תרבות. הסיור יסתיים בבית הבאר ברחוב לבון 16 שעבר שיקום ושימור בשנה האחרונה והפך למרכז סביבה וקיימות.
- משך הסיור כשעתיים.
- שישי, 24.5, 9:00.
- סיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
חסידויות בעיר הלבנה
- נקודת מפגש: כיכר ביאליק.
עד לפני כ־50 שנה הייתה תל אביב מקום מושבם של אדמו"רים חשובים וחסידויות מפוארות, שכניהם הטבעיים של ההוגים, המשוררים, הסופרים והפקידים בעיר הלבנה. מה הביא אותם לתל אביב, לאן נעלמו והיכן נמצאים המבנים והמוסדות החסידיים שהיו חלק אינטגרלי ממרחב העיר העברית הראשונה? הסיור עם מורה הדרך אבי בלדי יהיה מסע בזמן בעקבות סיפורים חסידיים ובעקבות רבניה המפורסמים של תל אביב הקטנה, ויחשוף כיצד התייחסו אדמו"רי שושלת בית רוז'ין לרעיון הציוני, מדוע בחר האדמו"ר מבעלזא להתיישב דווקא בפינת רחוב שינקין, ומה נשאר ממבנים רבים הפזורים במרחב העירוני כשרידי עידן אחר של יחסי דת ומדינה.
- משך הסיור כשעה וחצי
- הסיור יסתיים בשדרות רוטשילד פינת רחוב שנקין
- הסיור מתאים לשומרי שבת.
- שישי, 24.5, 9:00.
- סיור ברישום מוקדם מוגבל ל־40 משתתפים.
- להצטרפות לרשימת המתנה לאחר גמר הרישום
יש לשלוח הודעת בווטסאפ למספר 5281469־052
תחנות בהיסטוריה
- נקודת מפגש: בכניסה לפארק התחנה ליד הקרון ההיסטורי.
סיורים תיאטרליים מיוחדים למבוגרים בפארק התחנה, שבהם יוצגו תולדותיהם של תחנת הרכבת יפו ההיסטורית, התחנה הראשונה שהוקמה במזרח התיכון מחוץ למצרים ולטורקיה, ושל הדמויות שחיו וביקרו במרחב לאורך מאות השנים האחרונות. הסיור יכלול ביקור בשטח מוזיאון צה"ל שאינו פתוח לציבור ובו ממצאים היסטוריים מרתקים.
- הפעילות לבני 18 ומעלה.
- ההשתתפות ללא עלות אך מותנית ברישום מוקדם בטופס
- ניתן להירשם פעם אחת בלבד. מספר המקומות מוגבל.
- שבת, 25.5, 11:00, 12:00 ו־13:00.
- 3 סיורים מוגבלים ל־25 משתתפים ברישום מוקדם.
- לינק להרשמה: https://www.goshow.co.il/pages/minisite/371
היכרות עם מוסדות החינוך החדשים ופורצי הדרך
חינוך מיוחד, הדור הבא – בית הספר החדש לחינוך מיוחד ע"ש שושנה דמארי
- רחוב עמישב 50.
- אדריכלים: נוימן חיינר אדריכלים. אדריכלות נוף: ברבים, 2023.
הזדמנות להכיר את בית הספר החדש לחינוך מיוחד על שם שושנה דמארי, שעל גבול גבעתיים. המוסד מתפרס על שלוש קומות בשטח של 3,000 מ"ר ובנוי על מגרש של 4.9 דונמים. המבנה תוכנן סביב חצר פנימית מוגדרת ומגוננת תוך שימור על כלל העצים הבוגרים במגרש ושילובם בחצר ובמבנה. בית הספר כולל כיתות לימוד וחדרי ספח, וגם חדרי אמנות, יצירה, ריקוד, מוזיקה, סנוזלן, מטבח מקצועי, ספרייה רב תכליתית, חדר מורים ומגוון שטחים לצוות בית הספר. בעיצוב המבנה נעשה שימוש באלמנט חוזר עיצובי ופונקציונלי עשוי אלומיניום מחורר המשמש להצללה, ליצירת פרטיות, קשר חוץ ופנים תוך שמירה על בטיחות גבוהה ותחושת חופש. הפרויקט הינו יוזמה של עיריית תל־אביב-יפו וחברת עזרה וביצרון.
- שישי, 24.5, 12:00 ו־13:00.
- 2 סיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם.
מוזות – רחוב יפת 44, יפו
אדריכל: דב כרמי, 1937; אדריכל השיפוץ: ארז אשכנזי, 2021; תכנון הפנים: ורד פישר, מיכל סיני, דפנה ארנון ואורה נפתלי. אדריכלות נוף: אמיר שרמן; עמי טווינא מלחין גינות. הזדמנות להכיר את אחד הבניינים הפחות מוכרים של דב כרמי, שתוכנן במקור כדי לשמש בית ספר לילדי הכנסייה הארמנית. במשך שנים עמד נטוש ולאחרונה עבר שיפוץ יסודי על ידי עיריית תל־אביב-יפו כדי לשמש בית למוזות – בית ספר תיכון לאמנויות לנוער שנשר מהמסגרת. בסיור עם מנהלות בית הספר ומעצבות הפנים, יוצג המבנה בו שוכן בית הספר הייחודי, חלליו והתפיסה החינוכית המנחה אותו.
- שישי, 24.5, 9:30, 10:30 ו־12:00.
- 3 סיורים פתוחים. אין צורך ברישום מוקדם
בית הספר משה שרת
- רחוב בית אל 45, נווה שרת.
- אדום אדריכלים 2023.
סיור בהובלת האדריכל עמיחי שגיא ומנהלת בית הספר משה שרת שרון גונן זיידל, שיציג את פרויקט שיפוץ העומק שנערך בבית הספר היסודי משה שרת לצורך התאמתו למאה ה-21, וכלל החלפת תשתיות ישנות והתאמתו של המבנה לתנאי התקן כיום, שימור וחידוש של פנים בית הספר ושל חזיתות המבנה וחלוקה מחדש של החללים לפי צרכי בית הספר העכשוויים. בבית הספר כיתות שילוב של תלמידים על הרצף, וליקויי שמיעה.
- חמישי, 23.5, 17:00.
- סיור ל־40 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם
מפגשים עם אוכלוסיות מגוונות
- המרכז לתרבות מונגשת
- נקודת מפגש: משה דיין 52א'.
- אדריכלים: אוקא – אורית ווילנברג וקרן ידווב
- אדריכלות נוף: נחלת הכלל, 2023
ביקורים מודרכים במרכז החדש לתרבות מונגשת מיסודה של הספרייה לעיוורים – המבנה היחיד והראשון מסוגו בארץ אשר תוכנן כדי לשמש מרכז תרבות לעיוורים וללקויי ראייה וקריאה. המרכז הינו משכנה של הספרייה המרכזית לעיוורים, הפועלת זה יותר מ־70 שנה להנגשת תוכן כתוב וּויזואלי.
המבנה מתפרס על 2,000 מ"ר הכוללים ספרייה, כיתות לימוד והדרכה, משרדים, אולפן הקלטות מהמתקדמים בעולם, מרכז כנסים, בית דפוס ובית קפה, והוא מתוכנן סביב חצר פנימית המהווה מרחב ציבורי שפונה לעיר ומזמין מפגשים קהילתיים. המקום ישמש גם מרכז יצירה, הפקה והשאלה של ספרות, עיתונות, קולנוע, טלוויזיה, תיאטרון, מוזיקה ואומנות חזותית לעיוורים וללקויי ראייה, וכן כמרכז מבקרים שיחשוף את המבקרים לפעולות ההנגשה ולפעילות המתקיימת במקום. הפרויקט זכה בפרס רוקח לאדריכלות מבנים בתחומי העיר תל-אביב לשנת 2023.
שותפים ותומכים מרכזיים בפרויקט: המוסד לביטוח לאומי, עיריית תל־אביב-יפו, קרן ג'רלד שוורץ והתר רייסמן, הקרן הפילנתרופית מוריס וויויאן ווהל וקרן קלור ישראל. הפרויקט בוצע על ידי חברת יניב הנדסה. ניהול ופיקוח: דוד רז.
- את הסיורים ידריכו אדריכלי המבנה ונציגי המרכז.
- חמישי, 23.5, 16:00 (סיור נגיש לליקוי ראייה)
- 17:30. שישי, 24.5, 9:00, 10:00, 11:00.
- 5 סיורים ל־15 ברישום מוקדם.
בית שניאור – מרכז אתגרים
- רחוב שטרית 10 גני יהושע.
- אדריכלים: יואב מסר אדריכלים, 2024.
סיור עם אדריכל יואב מסר שבו יוצג הרעיון האדריכלי שהוביל את הפרויקט המורכב מארבעה מבנים ופרגולה מרחפת ויתייחס גם לאופן העמדתו בפארק. בית שניאור הוא מרכז עמותת אתגרים ונקרא על שם שניאור חשין שנהרג בעת שרכב על אופניו. מהמרכז יוצאים רוכבי אופניים לכל רחבי הפארק. המפגש יכלול גם הסבר על פעילות עמותת אתגרים המנוהלת במקום על ידי נתי גרוברג מנהל בית שניאור, ספורטאי פראלימפי המרותק לכיסא גלגלים.
- שישי 24.5, 12:00.
- סיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
בית ספר גיל
- רחוב שלום אש 30, הדר יוסף.
- אדריכלים: אדום אדריכלים
- אדריכלי נוף: אב אדריכלות נוף, 2021.
הזדמנות להתוודע למבנה החדש ופורץ הדרך- בית ספר גיל למתבגרים על הספקטרום האוטיסטי – שתוכנן בשיתוף משרד החינוך, מינהל החינוך של עיריית תל־אביב-יפו וצוות בית הספר כחלק מיישום חוק החינוך המיוחד והחלתו עד גיל 21 ובמטרה לספק מענה והתייחסות לצרכים המיוחדים של מתבגרים אוטיסטים במעבר מבית הספר לחיי הבגרות.
בסיורים עם אדריכל עמיחי שגיא מאדום אדריכלים ועם נורית אבני שפירא, מנהלת בית הספר, יוצג בית הספר המהווה בית לקהילת תלמידים מתבגרים על הרצף האוטיסטי ותוצג הפרוגרמה הייחודית שלו, הכוללת בין היתר סביבות טיפול ומתחמי פעילות חוץ בקומות הגבוהות (ששולבו בחזיתות כאלמנט עיצובי), אולם ספורט והנגשה של המבנה למתבגרים.
- שישי, 24.5, 13:30 ו־14:30.
- 2 סיורים ל־30 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.
תא תרבות בית פייטלוביץ'
- רחוב ויתקין 10.
- אדריכל: ראובן מיטלמן, 1947
- אדריכלי שימור המבנה ושיפוצו: גריל אופנהיים אדריכלים, 2024.
סיור בבית פייטלוביץ', מבנה מגורים מודרניסטי מאמצע המאה ה־20, ששימש את ד"ר פייטלוביץ', מזרחן ישראלי וחוקר של יהדות אתיופיה ותרבותה, ואת אשתו מארה (מרים). בני הזוג תרמו את המבנה לעיריית תל־אביב-יפו לטובת שימוש ציבורי. המבנה שופץ במהלך 2024 ויהפוך לתא תרבות המיועד לאמנים ויוצרים מהקהילה האתיופית בישראל. בסיור שידריכו אדריכל אדר אופנהיים ואליה מהרט, מנהלת המקום, תסופר ההיסטוריה של הבית ומאפייניו האדריכליים ויוצג שימושו המחודש.
- חמישי, 23.5, 11:00.
- סיור פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
המרחב החברתי בכיכר אתרים
- הירקון 165, כיכר אתרים
הזדמנות לגלות פרויקט של "המרחב החברתי" אשר מקדם שוויון מגדרי ואחריות חברתית והפך את מועדון החשפנות הידוע לשמצה פוסיקט, למרכז חינוכי. בסיורי אוזניות עצמאיים במיצג "פני אדם", שיצרה האמנית עלית קרייז, נחשפים המבקרים לסיפורו של המבנה שהיה לסמל של ניצול והחפצה של נשים, ולמה שהתחולל בין כתליו במשך שנים.
הפרויקט הוא יוזמה של חברת JTLV שרכשה את המבנה, סגרה את המועדון ותרמה אותו לעמותת המרחב החברתי עד לפיתוחו העתידי של המתחם. המרחב החברתי הוא ארגון ללא מטרות רווח, שהופך מבנים נטושים למוקדי עשייה חברתית בלב הערים. הסיור מיועד לבני 18 ומעלה.
- חמישי, 23.5, 17:00, 17:30, 18:00
- שישי, 24.5, 11:00, 11:30.
- 5 סיורים ברישום מוקדם מוגבל ל־25 משתתפים
פעילויות לילדים
- הכבאים באים!
- תחנת כיבוי אש החדשה ברחוב אבן גבירול 231.
כבאי תחנת כיבוי האש של תל־אביב-יפו פותחים את שערי התחנה החדשה להיכרות עם עולם הכיבוי בהדרכות ובהתנסויות חווייתיות. בפעילות יספרו הכבאים על תפקידם, יסבירו כיצד למנוע שרפות ואיך יכולים ילדים לסייע בכך, מהי חשיבותו של גלאי העשן, ממה עשויים בגדיהם וכיצד מגינות עליהם המסכות, ויציגו את מבנה התחנה ואופן פעולתה בחירום. במסגרת הפעילות יוכלו הילדים לשבת בכבאית וללבוש מדי כבאים.
- חמישי, 23.5, 16:30־18:00.
- פעילות פתוחה. אין צורך ברישום מוקדם.
סטודיו לילדים
- בית ליבלינג, רחוב אידלסון 29
בית הספר של העיר שבבית ליבלינג, מזמין ילדות וילדים לשעתיים של יצירה במרחב פתוח לעשייה המציעה את היצירה ככלי שבאמצעותו אפשר לחקור, ללמוד ולחוות את העולם. הפעילות ללא נוכחות הורים ובליווי אנשי מקצוע מעולמות האדריכלות, העיצוב והאמנות, מיועדת לבנות ולבני 6 ומעלה.
- שבת, 25.5, 10:00.
- פעילות ל ־10 ילדים וילדות ברישום מוקדם.
מסע תיאטרלי לילדים
- נקודת מפגש: בכניסה לפארק התחנה ליד הקרון ההיסטורי.
פארק התחנה מזמין ילדים להכיר את תולדותיו, ואת סיפוריהן של הדמויות שחיו וביקרו במרחב לאורך מאת השנים האחרונות, בסיורים תיאטרליים עם אמני רחוב ברחבי התחנה: במבנה תחנת הרכבת שבו יפגשו את בן דמותו של אליעזר בן יהודה שיספר על המצאתה של המילה רכבת, יבקרו בקרון רכבת ויצאו למסע בזמן.
בווילה של משפחת וילנד שם יפגשו הילדים את בני המשפחה שיספרו על הבית שבנו סמוך לתחנת הרכבת ויזמינו את המשתתפים לבקר בו ולגלות כיצד נראה בית בסגנון בנייה טמפלרי. בסיום תחכה להם הפתעה פורחת מהגינה.
לאחר הסיור תתקיים סדנת יצירה בהשראת הבתים הטמפלריים של התחנה ופעילות במשחקייה מיוחדת במתחם בעלי המלאכה ההיסטוריים. הפעילות מיועדת לבני 6 ומעלה. שנים. ההשתתפות בסדנה ללא עלות אך מותנית ברישום מוקדם בטופס. ניתן להירשם פעם אחת בלבד. מספר המקומות מוגבל.
- שבת, 25.5, 11:00, 12:00 ו־13:00.
- 3 סדנאות ברישום מוקדם.
הרפתקה לילדות.ים בכיכר התרבות
- נקודת מפגש: ליד עץ השקמה שבכיכר, סמוך לרחוב מרמורק.
הרפתקה מיוחדת לילדות.ים סקרניות.ים בכיכר התרבות, שאותה עיצב ותכנן הפסל דני קרוון. בפעילות יוזמנו הילדות.ים להתבונן באופן חדש ויצירתי בסביבה, לסייר, לשחק, להתחבא, לגלות וליצור בהשראת הכיכר האהובה שבמרכז העיר והחומרים והצורות שמהם היא עשויה. את הפעילות תדריך אדריכלית מיכל דוד מצוות "בית הספר של העיר" בבית ליבלינג. הפעילות מיועדת לגילי 8־12. משך הפעילות כשעה וחצי.
- חמישי, 23.5, 17:00; שישי, 24.5, 16:00.
- 2 מפגשים ל־15 משתתפים ברישום מוקדם.
עשרות בתים פרטיים, ביניהם:
בית בכרם התימנים
- רחוב כנפי נשרים 13, כרם התימנים.
- אדריכל: עדי וינברג (ארביג'אז), 2023.
סיורים מודרכים עם אדריכל עדי וינברג בבית פרטי בבניין טורי שתכנן בשכונת כרם התימנים. הבית בנוי בגובה 3 קומות מעל קומת מרתף ומהווה מעין "פרוסה" מבלוק מגורים, עם שני כיווני אוויר, קו בניין אפס לחזית הקדמית וחצר פנימית שקטה בחזית האחורית. בסיורים ידגים כיצד מיקם את שלל פונקציות המגורים בתכסית המינימלית של המגרש תוך יצירת גבול דינמי ומשתנה כלפי הרחוב באמצעות משחקי צללים, מבטים, צבע ואור שנוצרו הודות למערכת תנועה ופתחי אור ואויר.
- משך הסיור כעשרים דקות.
- חמישי, 23.5, 16:00, 16:30, 17:00, 17:30 ו-18:00.
- 5 סיורים ברישום מוקדם מוגבלים ל-15 משתתפים
מיקרו ליבינג
- רחוב אבן גבירול 146-144.
- אדריכלים: הפלטפורמה העירונית. עיצוב פנים: סטודיו xs, פרויקט בבנייה.
הזדמנות לבקר באתר הבנייה של פרויקט מגורים חדשני – בניין שעובר בימים אלה תמ"א 2 (הריסה ובנייה) ובו 50 דירות, מתוכן 33 דירות יזם קטנות המתוכננות כדי להתאים לחיים עירוניים. שטחי הדירות נעים בין 43 מ"ר ל-80 אשר יעוצבו מראש עד הפרט האחרון, כולל ריהוט מותאם ותכנון מודולרי לניצול מקסימלי של השטח.
בסיורים עם רוני אביצור מסטודיו xs, יוסברו החזון ליצירת מגורים מיטביים בשטח מוגבל והאופן שבו יושם בפרויקט, בין היתר בתכנון חללי עבודה וחדר כביסה משותפים לכלל הדיירים, אופניים חשמליים של הבניין לשימוש הדיירים ועוד. במהלך הסיורים תוצג דירה לדוגמה בת 80 מ"ר בת ארבעה חדרים שתוכננה עבור משפחה בת ארבע נפשות.
- שישי, 24.5, 15:00-10:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
פנטהאוז ברמת אביב
- רחוב אליעזר קאשני 8, קומה 12.
- עיצוב פנים: סטודיו דולו, 2022.
דירת פנטהאוז בת שלוש קומות המתפרשת על שטח של 180 מ"ר וצופה לנוף גגות העיר ולים. הדירה תוכננה מחדש כדי להתאים לצורכי המשפחה המתגוררת בה, בהם מטבח גדול המהווה את מרכז הבית, חדר הורים המסתתר בתוך קוביית עץ מנגרות בקומת הסלון וחדר ילדים כפול לחלוקה עתידית. בקומה השלישית מוקמה גינת גג המשקיפה על העיר.
- שישי, 24.5, 12:00-9:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
הדירה המקומרת
- רחוב יהודה עמיחי 14 ב', קומה 7, דירה 30.
- עיצוב פנים: טוביה פנפיל – studio PANFIL, 2023.
דירת קבלן טיפוסית שעברה שיפוץ מוקפד וטרנספורמציה. השפה העיצובית המעוגלת המאפיינת אותה נוצרה כתוצאה מאילוץ: חיפוש פתרון יצירתי להסתרת צינור ביוב במיקום מרכזי – והפכה למוטיב חוזר העשוי מחומרים שונים: עץ, פליז וברזל. בביקורים ישתף המעצב, טוביה פנפיל, בתהליך העבודה וידגים את פתרונות האחסון היצירתיים שמשולבים בה.
- שישי, 24.5, 10:30־13:30
- שבת, 25.5, 12:00־15:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
סיפורו של גריד
- רחוב מנדלקרן 5 א', ביצרון.
- אדריכלים: אתגר נול אדריכלים, 2014.
בית פרטי שתכנונו התפתח ממחשבות על הגדרת "הבית התל אביבי" ועבודה פלסטית עם גריד בטון חשוף וקירות לבני סיליקט ותכניתו מבוססת על פרוגרמה של חיי משפחה. קומת הקרקע של הבית ממוקמת בתוך גריד בטון חשוף שקירותיו מנותקים מהמערכת הקונטרוקטיבית ובחלקם העליון חלון סרט שמחדיר אור לחלל המשותף. מעליה, בנויים חדרי המגורים כתיבות נפרדות בעלות קירות תומכים (ללא עמודים וקורות). בין החדרים חלונות הפונים פנימה, לתוך הבית. גריד הבטון חוזר בקומה העליונה, בה נמצא חדר העבודה, ומתאחד עם קירות המעטפת.
- שישי, 24.5, 16:00-13:00
- שבת, 25.5, 14:00-11:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
- לאתר של אתגר נול אדריכלים: https://www.etgarnull.co.il
גרה בשנקין
- שנקין 57.
- אדריכלים: אלון בן נון אדריכלים, 2024.
הצצה לבניין החדש שנבנה במיקום ההיסטורי של קפה תמר ובנוי כקובייה לבנה ומונוליטית המרחפת מעל קומת מסד שקופה. תריסי הפח הלבנים המחוררים המשובצים בחזיתותיו מותקנים במישור המעטפת כדי להדגיש את רעיון הקופסה הלבנה. הבניין המקורי התנשא לקומה וחצי בלבד והיה מכוסה כולו בסככות שנסגרו לאורך השנים והסתירו את צורתו. במסגרת הבנייה, קולפו הסגירות הישנות ונבנו 5 קומות חדשות ובהן 6 יחידות דיור בסך הכל, מעל קומת קרקע מסחרית בעלת תקרות בגובה 5 מטרים. הסיור יכלול כניסה לחלק מהדירות.
- שישי, 24.5, 17:00
- שבת, 25.5, 10:00.
- 2 סיורים ל-30 הראשונים
- אין צורך ברישום מוקדם.
- לאתר של אלון בן נון אדריכלים: https://www.abn-arch.co.il
דירה ברמת אביב
- רחוב פיכמן 2 פינת רדינג 43, קומה 3, דירה 11.
- עיצוב פנים: נירה ויגדור, 2022.
ביקור בדירה הממוקמת בבניין רב הקומות הראשון למגורים שנבנה בישראל ב־1960 בסטנדרטים אמריקאיים, מלוחות בטון שלמים שהוכנו מראש (פריקאסט). כבניין ראשון בגובהו הוצבו בכל דירה עשרה עמודי בטון שאינם מוצמדים למעטפת, מה שהפך לאתגר המרכזי בשיפוצה העכשווי של הדירה ולאחת מההחלטות העיצוביות בשיפוצה – חשיפת עמודי הבטון והקורות ושימוש בהם כאלמנטים של צבע וחומר בחלל. השיפוץ כלל גם החלפה של כל התשתיות בדירה בת 78 המטרים, שילוב יחידות נגרות במקום קירות לצורך ניצול מקסימלי של השטח ובחירה בפלטת צבעים רכה החוזרת בצבעי הקירות, הקרמיקה, גופי התאורה והכריות. העלייה במעלית תתאפשר לנכים בלבד.
- שישי, 24.5, 9:30־12:30
- שבת, 25.5, 10:00־13:00 ו־16:30־19:30.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם
הדירה האנדלוסית
- גינדי TLV , רחוב יורם קניוק 7, קומה 7, דירה 13.
- עיצוב פנים: ליאת עברון, 2023.
הצצה לדירת קבלן סטנדרטית של חמישה חדרים שעוצבה מחדש בהשראת הבתים הצבעוניים האנדלוסים בפלטת צבעים עמוקים ועשירים כמו כחול פטרול בסלון, ירוק בקבוק בחדר השינה (כולל התקרה) וכתום חמרה במטבח. את הדירה עוטפת מרפסת בשטח כולל של 100 מטרים שמחולקת לחללים שונים: מטבח וסלון חיצוניים, פינת אוכל, גינת תבלינים, סוכת מטפסים ועוד, ומייצרת מפלט ירוק מהשאון העירוני.
- חמישי, 23.5, 16:00־20:00
- שישי, 24.5, 14:00־18:00
- שבת, 25.5, 12:00־17:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם
Purple Haze
- רחוב נגבה 17, יד אליהו.
- עיצוב פנים: שני רינג, 2023.
הצצה לדירה מפתיעה וצבעונית בת ארבעה חדרים הממוקמת בקומה חדשה של בניין שעבר תמ"א. את הדירה עיצבו יחד בעליה, שהם מעצבת פנים ומעצב אונליין לפרסומות. היא עמוסה בפריטים, צבעים, טפטים, אריחים ואיורים על התקרות.
- שישי, 24.5, 9:00־12:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
דירה בבניין אחרי תמ"א
- רחוב דובנוב 33, דירה 12.
- עיצוב פנים: מיטל סיוון שני, 2023.
ביקור בדירת גג השוכנת בבניין שהיה מחלוצי התמ"א בעיר ועבר חיזוק ותוספת בנייה בשנת 2007. הדירה רחבת הידיים עוצבה לאחרונה מחדש, וזאת תוך שילוב של חפצי הווינטג' הרבים של בעליה בריהוט הבנוי והנייד, וכן בהתאמה לאוסף יצירות האומנות שלהם.
- שישי, 24.5, 10:00־13:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם.
דירה בנגה
- רחוב דיצה 4, קומה שלישית, דירה 9, יפו.
- עיצוב פנים: עדי אדליס, 2022.
דירתה של מעצבת הפנים עדי אדליס ומשפחתה, הנמצאת בלב מתחם נגה. הדירה תוכננה כדירת החלומות של המשפחה ועוצבה בסגנון תעשייתי רך ושימוש בחומרים טבעיים ועל זמניים. הדירה בנויה הפוך: הכניסה היא מקומת החדרים וממנה עולים אל השטח הציבורי הממוקם על הגג. המבנה אינו נגיש (8 מדרגות בכניסה לדירה ו־17 מדרגות בין הקומות).
- חמישי, 23.5, 12:00־16:00
- שישי, 24.5, 10:00־14:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם
הבית של סבא וסבתא
- שדרות המעפילים 30 בתוך סמטת קורט יהודה בלומנפלד, יד אליהו.
- אדריכלים: סטודיו 826 – אביתר כהן ומיכל סופר, 2021.
ביקור בביתם המפתיע של האדריכלים מיכל סופר ואביתר כהן, אשר בסמטה קטנה של בתים טוריים קטנים וישנים ביד אליהו. הבית הישן עבר שיפוץ מסיבי במסגרתו הורחב שטחו ל־100 מ"ר וחולק מחדש לפי צורכי המשפחה. הוא ממוקם בין גינה קדמית לגינה אחורית ובאמצעות חלונות גדולים בחזיתותיו, מייצר קשר ביניהן, משחקי חוץ ופנים ותחושת כפר בתוך העיר.
- שישי, 24.5, 9:30־12:30
- שבת, 25.5, 12:00־15:00.
- בית פתוח. אין צורך ברישום מוקדם