משמרים את נתיב הנדידה של הציפורים
פארק הצפרות של אילת הוא מוקד משיכה בינלאומי לציפורים נודדות וגם לצפרים שמגיעים במיוחד לצפות
כדי לשמר את נתיב הנדידה בו עוברים במהלך העונה בין 500 מיליון למיליארד ציפורים, אירח הפארק בשבוע האחרון, 20 צפרים מרחבי העולם, לסדנה משותפת שמטרתה לשמר את הנתיב גם לדורות הבאים.
העיר אילת ממוקמת בצומת דרכים ייחודי, שהופך אותה למוקד בינלאומי עבור ציפורים נודדות. בזכות המיקום הייחודי והמשמעות הבינלאומית של מרכז הצפרות באילת הן כנתיב נדידה לציפורים והן כענף תיירות המושך אליו מיליוני חובבים מכל העולם, פיתחו המשרד לשיתוף פעולה אזורי ביחד עם עיריית אילת, החברה להגנת הטבע ותאגיד התיירות של אילת, סדנת צפרות בינלאומית בה לוקחים חלק צפרים מרחבי העולם, במטרה לחזק את שיתופי הפעולה בין המדינות לשמירה על נתיב נדידה בטוח ובר קיימא לציפורים.
בסדנה השנה השתתפו כ 20 צפרים ממדינות שונות בהן: גיאורגיה, אלבניה, בולגריה, קזחסטן, קירגיסטן, אוזבקיסטן, אזרבייג'ן, מונטנגרו ועוד. במשך שבוע ימים השתתפו הצפרים בהרצאות, סדנאות וסיורים בנושאים שונים, ביניהם: אתגרים בשמירת טבע של נתיב נדידת הציפורים במציאות של משברי האקלים והמגוון הביולוגי, גישה אזורית של שמירת טבע, שמירת טבע מבוססת מידע, ניטור ומדע, שמירת טבע מבוססת קהילה, שימוש באמצעים לשיפור אתרי עצירה של ציפורים, מיתון השפעות מזיקות לציפורים, טבע עירוני, גיוס משאבים, חינוך סביבתי, תיירות סביבתית ורשת אזורית של מדינות לאורך ציר נדידת הציפורים באזור.
נועם וייס, מנהל מרכז הצפרות אילת: "שמירת טבע על עופות נודדים הפכה למשימה מאתגרת. בתי הגידול הטבעיים נפגעו והעופות נחים וניזונים בנדידתם בשדות, מטעים, גינות ואפילו במאגר מי הביוב המטוהרים. כדי לשמור על האתרים האלו שומרי הטבע חייבים לעבוד עם הציבור ועם מקבלי ההחלטות. זו עבודה מקצועית מאוד ומרובת תחומי התמחות. הניסיון הרב בשמירת טבע עבור העופות ביחד עם הציבור, שנצבר באילת, יכול לעזור למדינות רבות לאורך נתיב הנדידה שזקוקות למומחיות ולידע שלנו. עבורי זו היתה שמחה גדולה לפגוש עמיתים ממדינות האזור שעושים את העבודה שאנו עושים כאן ולתת להם כלים כדי שיחד נוכל לשמור על העופות הנודדים לא רק אצלנו, אלא לכול אורך מסלול נדידתן".
מנכ"ל המשרד לשיתוף פעולה אזורי, גלעד שדמון: "שימור נתיב הנדידה של הציפורים הוא אתגר סביבתי בינלאומי, והמחויבות שלנו כמדינה, הפועלת בלב המסלול הזה, היא כפולה – גם לטבע וגם לשיתופי הפעולה האזוריים. הסדנה הבינלאומית מדגימה כיצד שותפות אזורית בין מדינות יכולה להפוך לכלי משמעותי בשמירה על הטבע ובקידום תיירות אקולוגית בת-קיימא. אנו גאים לתמוך במהלך שמחבר בין מדע, קהילה וסביבה – ומחזק את מקומה של ישראל כגורם משמעותי במאבק למען שמירת המגוון הביולוגי.״
אנה ליסון – מנהלת קשרי החוץ בעירייה, שליוותה את הסדנה ציינה שהסדנה המתקיימת זו הפעם השלישית, הפכה למבוקשת בקרב צפרים ושומרי סביבה בעולם. בשבוע הקרוב צפויה להגיע משלחת נוספת של צפרים מרחבי העולם לכנס "אלופי הנדידה", במסגרתו ישתתפו הצפרים בהרצאות בתחום התיירות האקולוגית ותיירות הצפרות, וכן בסדנאות, סיורים ובשיא הכנס – תחרות "אלופי הנדידה", מרתון של 24 שעות בו יצטרכו הקבוצות המתחרות לצפות ולזהות כמה שיותר מיני ציפורים.