צמחים נדירים הושבו לטבע בפעילות ייחודית במושבה
צמחים נדירים הושבו לטבע בפעילות קהילתית ייחודית להחזרת צמחים בסכנת הכחדה לאדמת החמרה ביישוב.
בימים אלו הסתיימה פעילות קהילתית ייחודית, בהובלת אגף שפ"ע והמחלקה לקיימות וסביבה, רשות הטבע והגנים ובית הספר 'הכפר הירוק' שמטרתה השבת צמחים נדירים בסכנת הכחדה לאדמת החמרה המקומית. אדמות החמרה, המהוות בית גידול ייחודי לצמחי בר במישור החוף, מצטמצמות בקצב מהיר בשל פיתוח, בנייה וחקלאות אינטנסיבית. הקרקעות, שיאפשרו את שגשוגם של מיני צמחים נדירים, מהוות כיום מקור קריטי לשימור המגוון הביולוגי בישראל.
צמחים אלו אינם רק יפים למראה, אלא גם ממלאים תפקיד חשוב בשמירה על יציבות המערכת האקולוגית המקומית. עם זאת, רבים מהמינים הללו נמצאים כיום בסכנת הכחדה, ונדרש מאמץ משותף של גופים ציבוריים וקהילתיים כדי לשמרם. במסגרת הפעילות הוגדרו שני "גני מקלט" אליהם הושבו שלושה מינים נדירים: בוצין בירותי, אזוביון דגול וגעדה קיפחת, שהיו בעבר חלק בלתי נפרד מהנוף המקומי
בגבעת עציון התקיימה השתילה הראשונה, בשיתוף תנועת הנוער 'עזרא' ובהובלת הקומונרית שירה סולומון. השתילה השנייה נערכה סביב עץ אלון עתיק סמוך לבית הספר 'מרחבים', בהשתתפות ילדי וילדות בית הספר ובהובלת רכזת הטיולים שוש דמתי
בגינה הקהילתית 'עמק החובזות' נזרעה ערוגה שמטרתה לשמש 'בנק זרעים' ממספר רב של מיני חמרה שונים – הצמחים יגדלו, יפרחו וייצרו זרעים, שישמשו בהמשך להשבת מינים אלו לשטחים הפתוחים בכל רחבי היישוב.
כאמור, הפעילות התקיימה ביוזמת המועצה המקומית עם רשות הטבע והגנים, ובשיתוף בית הספר 'הכפר הירוק', המפעיל פרויקט דומה וסיפק את שתילי הצמחים. שיתוף הפעולה בין כלל הגופים אפשר לא רק את תחילתו של שיקום וחיזוק המערכת האקולוגית המקומית, אלא גם יצר הזדמנות חינוכית ייחודית שחיברה את המשתתפים לערכי הטבע ולחשיבות השמירה עליו.
במהלך השתילה נחשפו המשתתפים לחשיבותם של הצמחים הנדירים ולתפקידם במערכת האקולוגית. הם תרמו באופן מעשי לשיקום מיני הצומח ולמדו על הטבע המקומי. המאמץ המשותף של הקהילה, תנועות הנוער ובתי הספר מדגיש את החשיבות שבשמירה על הטבע, גם בסביבה מתפתחת ומשתנה, ומספק תקווה שבעזרת התמדה ניתן לא רק לשמר את מה שנותר, אלא גם להשיב לנוף המקומי את המינים שנעלמו ממנו.