פותחים שנת לימודים חדשה
29,754 תלמידות ותלמידים, מגיל לידה ועד כיתה י"ב, יפתחו את שנת הלימודים תשפ"ה בחדרה. עיריית חדרה מציבה את החינוך בראש סדר העדיפויות העירוני ומשקיעה בו למעלה משליש מהתקציב העירוני. ניר בן חיים, ראש עיריית חדרה: "נמשיך להשקיע את מירב המשאבים כדי שמערכת החינוך בעיר תהיה מהמובילות בישראל"
בחדרה מחנכים את הדור הבא: ביום ראשון, 1.9.24, תחל שנת הלימודים תשפ"ה ו-29,754 תלמידים ותלמידות העיר חדרה יעשו את דרכם לבתי הספר והגנים ברחבי העיר. ל-1,600 מהם, שעולים לכתה א' זו תהיה הפעם הראשונה והמרגשת ו-1,340 יחלו את שנתם האחרונה במערכת החינוך בחדרה בכיתה י"ב.
את פתיחת שנת הלימודים מלווה קמפיין עירוני בסימן "בחדרה מחנכים את הדור הבא: לחלום, להשתייך ולהצטיין". את הקמפיין נבחרו להוביל תלמידי ותלמידות בית הספר המכיל "לב" שהפכו לפרזנטורים של מערכת החינוך בעיר: עומר יומטוביאן ואור שישפורט שעולים לכתה ג', ליאם מרלי שעולה לכתה ד' ואמה וייסמן, אביעד שפי ועלם נגר שעולות לכתה ה'.
בהתאם למדיניות ראש העיר, חדרה מציבה את מערכת החינוך בעיר בראש סדר העדיפויות ולטובת כך, משקיעה העירייה בשנת 2024 למעלה משליש מהתקציב השוטף, 281 מיליון ₪ עבור תחום החינוך. זאת נוסף להשקעה שעומדות על עשרות מיליונים שקלים נוספים בבינוי מוסדות חינוך חדשים, שיפוצים והצטיידות.
בעקבות מלחמת חרבות ברזל והמצב המיוחד במדינה, באגף החינוך בחדרה שמו דגש מיוחד על נושא החוסן בשנת הלימודים הקרובה, כולל הכשרות מיוחדות שניתנו ע"י השירות הפסיכולוגי-חינוכי לצוותים בבתי הספר על מנת להעניק כלים טובים יותר לתלמידים ולשמור על שגרה, יציבות וחוסן.
כחלק מההערכה לחינוך בחדרה, העיר אירחה השנה את כנס ההיערכות הארצי לקראת שנת הלימודים תשפ"ה, בהשתתפות שר החינוך יואב קיש, יו"ר המרכז לשלטון מקומי חיים ביבס, ראשי ערים ומועצות, בכירי משרד החינוך וכמובן, מנהלי אגפי ומחלקות החינוך בישראל.
ראש עיריית חדרה, ניר בן חיים: "לתושבי חדרה יש סיבות טובות להיות גאים במערכת החינוך בעיר – צוותי חינוך מצוינים ומסורים, מוסדות חינוך חדישים ומגוון עשיר של שיטות חינוך ותוכניות פדגוגית איכותיות. עובדי העירייה טרחו ועמלו רבות במהלך חודשי הקיץ על מנת לאפשר סביבת לימודים בטוחה ונעימה, ואני גאה לומר שעמדנו במשימה בהצלחה. עיריית חדרה תמשיך להשקיע את מירב המשאבים ולדאוג שמערכת החינוך בחדרה תהיה מהטובות והמובילות בארץ ותספק גאווה לתושביה ותלמידיה. אני מברך את התלמידים והתלמידות, ההורים וצוותי החינוך בשנת לימודים מוצלחת".
סיגל כהן, מנהלת מחוז חיפה במשרד החינוך: "שנה"ל תשפ"ה תעמוד בסימן "חינוך בונה חברה" – זאת מתוך בחירה לשים זרקור בעת הזו על אחריותה של מערכת החינוך לשותפות בתיקון חברתי בישראל. כולי תקווה שתהא שנה זו משמעותית, פורייה ובטוחה עם שגרה ברוכה. תודה למנהלים ולצוותי ההוראה על עשייה ומחויבות אישית ומקצועית למען התלמידים, הוריהם והקהילה כולה."
מבני חינוך משופצים
כמו בכל קיץ, גם השנה דאגה העירייה לבצע עבודות שיפוץ, שדרוג וההצטיידות בעשרות מוסדות חינוך, בתי ספר וגני ילדים בעיר בהשקעה של כ-12 מיליון ₪. העבודות שבוצעו באמצעות אגף אחזקת מבני חינוך וציבור בניהולו של אהוד ואנה כללו שיפוצי עומק, הסדרת בטיחות, חידוש סביבת לימוד, חצרות, מגרשים והכשרת כיתות לימוד בעשרות מוסדות חינוך. עבודות נוספות בהן צביעה, גינון, ניקיון וגיזומים מתבצעות לרווחת התלמידים והתלמידות בכלל מוסדות החינוך.
בין החידושים: בבית ספר מוריה נערך שיפוץ מאסיבי של מעטפת המבנים כולל החלפת דשא סינטטי וגדרות, בבית ספר תחכמוני הוכשרה ושופצה כיתה מיוחדת המיועדת לקליטת עולים מצרפת, בבתי הספר אחד העם ובתיכון חדרה הוחלף הריצוף בחלק גדול משטח בית הספר, בבית ספר שילה שופץ אולם הספורט ובבית הספר הדמוקרטי הוכשרו שבילים מאבנים משתלבות. בשאר בתי הספר בוצעו בין היתר שיפוץ וחידוש עשרות תאי שירותים, הוחלפו דלתות וגדרות, ריצוף, הותקנו הצללות וחודשו מגרשי ספורט וחצרות.
בגני הילדים נערכו שיפוצי עומק בחמישה גנים, לצד שדרוג בכלל הגנים שכלל צביעה, החלפת החול בחצרות, גיזום עצים, חידוש מתקני חצר ישנים, איטום וחידוש הצללות, תחזוקה ובטיחות. בחלק מהגנים גם הוחלפו המטבחים הישנים במטבחים חדישים. במסגרת שיפוצי העומק הותקנו הצללות, דשא סינטטי חדש בחצר, הוחלפו מתקני משחק ונוספו מתקנים חדשים, חודשו הגדרות והשערים הוחלפו ריצוף ודלתות, הונגשו וחודשו תאי השירותים, הותקנו והוחלפו גופי תאורה ומזגנים.
- בתי ספר חדשים
לצד השיפוצים הרבים הסתיימה הקיץ גם בנייתם של שני בתי ספר חדשים בעלות כוללת של למעלה מ-100 מיליון שקלים באמצעות החברה הכלכלית.
במבנה החדש בשכונת הפארק, אליו צפוי לעבור בית הספק "המשחק" הושקעו כ-30 מיליוני שקלים. בבית הספר, בו 3 קומות נבנו 18 כיתות לימוד,2 מגרשי ספורט ומסלול ריצה. בכניסה לבית הספר מתקני משחק חדשניים.
בשכונת עין הים תושלם בימים אלה בניית קריית החינוך נבון עם תוספת של שני מבנים ועוד 24 כיתות (36 בסך הכל) בעלות של כ-74 מיליון שקלים. נוסף לכיתות ייהנו התלמידים גם מספרייה, קפיטריה ואודיטוריום.
- חוסן תחילה
השנה האחרונה הייתה קשה מאוד לכולם, בטח לתלמידים ולצוותים החינוכיים. בעקבות מלחמת חרבות ברזל והמצב המיוחד במדינה, באגף החינוך בחדרה שמו דגש מיוחד על נושא החוסן בשנת הלימודים הקרובה, כולל הכשרות מיוחדות של הצוות החינוכי על מנת להעניק כלים טובים יותר לתלמידים.
ד"ר צביה אהרון, מ"מ מנהלת השפ"ח באגף החינוך, מדגישה כי בחודש האחרון דיברו על כך ששליש מהאוכלוסייה פיתחה דיכאון בעקבות המלחמה, ורבע מהאוכלוסייה פיתחה חרדה. בשנת הלימודים הקודמת גייסו בשפ"ח את פרופסור יורי גדרון מאוניברסיטת חיפה, שיעזור לצוותים המקומיים בהכשרה בנושא ניהול מצבי לחץ בזמן מלחמה. גם בשנה שעברה העניק השירות הפסיכולוגי-חינוכי של עיריית חדרה מענים טיפוליים לצוותים החינוכיים, לתלמידים ובפרט לילדי מילואימניקים ולילדי מפונים.
לקראת השנה הקרובה הוחלט בשפ"ח לעבוד בצורה יותר מניעתית ולטפל בקבוצות קבוצות כדי להגיע לכמה שיותר ילדים. הפסיכולוגים יתנו כלים ויכשירו את המורים על מנת שהם בעצמם יעניקו את הכלים לתלמידים, וילוו אותם במהלך התהליך. המטרה היא לפתח חוסן גם ברמה הפרטנית אך בעיקר ברמה הקהילתית. בשלב הראשון התהליך יחל בבתי הספר היסודיים ולאחר מכן יעבור גם לחטיבות הביניים.
ד"ר אהרון: "הרעיון הוא ללמד את המורים איך לעבוד ברמה הכיתתית עם הילדים, על מנת להפחית תחושה של חוסר אונים, ויסות נפשי וקוגנטיבי, מתוך הבנה שהילדים מושפעים מההתמודדות של מי שעומד מולם".
- נעים להכיר: המנהלים החדשים – עליזה מורן, ורד גרינוולד ואבידן קידר
לאחרונה נבחרה מנהלת חדשה למחלקת החינוך היסודי בעיר – עליזה מורן. מורן נשואה ואם ל-2 בנות, תושבת העיר, בעלת תואר שני (M.A) במנהל ומדיניות בחינוך מאוניברסיטת בר אילן, תואר ראשון בחינוך ממכללת לוינסקי ולימודי יעוץ ארגוני, וליוותה שנים רבות מנהלים חדשים מטעם בית הספר למנהיגות 'אבני ראשה'. בעשור האחרון ניהלה מורן את בית הספר בגין בנתניה ולפני כן, שימשה בתפקיד סגנית מנהלת בית ספר ניצנים בחדרה.
חילופי גברי חשובים ומשמעותיים ניתן לציין גם בתיכון חדרה, כאשר המנהלת המוערכת יעל פז פרשה לגמלאות ומי שתחליף אותה היא ד"ר ורד גרינוולד, שעובדת למעלה מ-20 שנה בחטיבת הביניים ובתיכון חדרה. לאורך השנים שימשה גרינוולד – ד"ר לפילוסופיה מאוניברסיטת בר אילן – כמחנכת, רכזת שכבה, רכזת מקצועות ספרות ולשון עברית והעבירה הכשרות לרכזי חינוך חברתי בבתי ספר על יסודיים.
ד"ר גרינוולד: "חינוך בני הנוער נתפס בעיני כמלאכת קודש ונדרשת לצורך כך אחריות רבה מצד הצוות החינוכי. יש בידינו משימה לאומית וחשובה עוד יותר בשנה האחרונה– עיצוב פני דור העתיד של מדינת ישראל. אני מאמינה שבכל תלמיד קיים פוטנציאל וכי ניתן להעצים כל תלמיד על ידי יחס אישי, אכפתיות והכלה. בית הספר מבחינתי הוא בית חינוך לערכים, חוסן רגשי ולמצוינות לימודית".
גם בתיכון הגימנסיה חדרה נערכו השנה חילופי גברי והתמנה מנהל חדש – אבידן קידר, בן 35, שעבד בעבר כמנהל בתיכון בית שמואל בחדרה ובשנה שעברה שימש כסגן מנהל המרכז הטכנולוגי דתי בנתניה.
קידר, בעל תואר שני במדיניות ציבורית מאוניברסיטת תל אביב, משמש גם כמ"פ במיל של גדוד חיר של חטיבת השומרון. על תפיסתו החינוכית הוא אומר: "בנאום הכניסה לתפקיד שר החינוך והתרבות, אמר יצחק נבון מי שהיה גם לנשיא החמישי של מדינת ישראל: אוצר יקר אחד לנו והא האדם. ואדם זה מינקות ועד שיבה, יש לטפח בכל כוחנו, להשקיע בו כל ליבנו ומחשבתנו, עד שימצה את כל הפוטנציאל הגנוז בו ולמעלה מזה. דבריו אלו של נבון הם מצפן לכל עשייתי החינוכית. מציאת הפוטנציאל הגנוז, עלינו לסייע לתלמידנו לגלות את הכוחות והכישורים הטמונים בהם. תכלית מציאת הכוחות הוא רתימתם למען האחר ובאופן רחב יותר עבור העם והמדינה. כמאמר חכמים 'אם אין אני לי מי לי, וכשאני לעצמי מה אני..'. אני תקווה כי לשם נצליח להביא את תלמידנו".
- העצמת הכוח החינוכי
ההשקעה הפיזית אומנם משמעותית ונראית לעין, אולם ההשקעה המרכזית של מערכת החינוך בחדרה הינה בהון האנושי, בצוותי החינוך – בתומכות החינוך, בגננות, במורות ובמורים, במנהלות ובמנהלים, השקעה שמגיעה בסופו של דבר לילדים של כולנו, והם המרוויחים העיקריים ממנה.
מערכת החינוך בחדרה מספקת לצוותי החינוך לאורך השנה תוכניות והכשרות ייחודיות המעניקות להם העשרה, ידע וכלים לעבודה המאתגרת וגם מעטפת וקהילה. כך למשל ניתן לציין הכשרת תומכות החינוך ללימודי תואר בשיתוף סמינר הקיבוצים, שמחזור נוסף שלה נפתח זו השנה השנייה; תוכנית שפת אם למניעת היווצרות פערים שפתיים בגיל הרך הפועלת באמצעות תומכות חינוך מהעיר; תוכנית תומכות חינוך לעצמה ושיפור מיומנויות תקשורת בינאישיות; קורס מטפלות-מחנכות בשיתוף המכללה האקדמית גורדון; הכשרת צוותי גנים מקדמי הכלה – כלל הצוותים בגנים אלו (גננות, תומכות חינוך, סייעות רפואיות וצמודות, משלימות ומחליפות) עברו יחד ויעברו גם השנה הכשרה משמעותית העוסקת בתפיסת ההכלה, עבודה בצוות רב מקצועי והיבטים התפתחותיים מגוונים תכנית סייעות מובילות בגני הילדים וכן שורה של סדנאות העצמה אישית ומקצועית לצוותי החינוך לאורך השנה.
כמו כן, בעיר פועלת מספר שנים תוכנית המחנכות בשיתוף קרן ליאון – תוכנית שהתרחבה גם למנהלות ומנהלי בתי הספר ולמורים המקצועיים כאשר חדרה היא העיר הראשונה בארץ עם קהילת מחנכות גם בחינוך העל יסודי.
עם פתיחת שנת הלימודים האקדמאית, ייפתח מחזור נוסף של תוכנית הסבת אקדמאים להוראה בשיתוף מכללת לוינסקי-וינגייט, שהחלה לפני שנה וקמפיין הגיוס אליה הוכתר מוצלח מאוד. עשרות מורים בוגריה התכנית כבר משתלבים במערכת החינוך.
- ייחודיות ומגוון מרשימים
לצד השקעה בהון האנושי ובתשתיות, באגף החינוך מתגאים במגוון מרשים בשיטות לימוד ותכניות פדגוגיות מתקדמות ופורצות דרך שנכללות בתוכניות הלימודים. בחדרה בתי ספר דמוקרטים, מונטסוריים, יש בית ספר משחק וכמובן בית ספר מכיל, לצד גנים ובתי ספר ייחודים בתחומי אומנות, צילום, קיימות, ימי, מוזיקה, מנהיגות ועוד. השנה נוספו 5 גנים מקדמי הכלה חדשים ובסך הכל ישנם 14 כאלה בעיר, לצד 4 גנים מכילים.
בחדרה דואגים לשלב בין החינוך לחיבור למשאבים ולהיסטוריה של העיר – תלמידי העיר מבקרים באופן שוטף כחלק מתוכניות הלימוד השונות בחאן, בטכנודע ובחווה החקלאית.
בבתי הספר העל יסודיים פועלות מגוון תכניות לקידום מצוינות במוזיקה, מתמטיקה, ספורט ומדעים, תוכנית "סודקות את תקרת הזכוכית" – העצמה של תלמידות בתחום לימודי המדעים, טכנולוגיה ומתמטיקה ותוכניות נוספות.
- גאווה בגיל הרך
החל מהשנה שעברה, מערכת החינוך בחדרה החלה לתת מענה מגיל לידה ועד כיתה י"ב. כיום בחדרה כ-5,100 פעוטות בגילאי לידה עד שלוש, בכ-80 מסגרות – מעונות סמל, מעונות פרטיים ומשפחתונים.
המחלקה לחינוך לגילאי לידה עד שלוש, שאמונה על מתן שירותים מותאמים ומתקדמים לקהילת ההורים הצעירים והפעוטות, מפעילה תוכניות התערבות במעונות הסמל והפרטיים ומקדמת את איכות המסגרות החינוכית, באמצעות תוכניות הכשרה והעשרה מקיפות והדרכה פדגוגית למנהלות המעונות ולמטפלות, תוך יצירת מעטפת מלווה ותומכת.
המחלקה כוללת בתוכה את המרכז ההוליסטי בחדרה, שהפך לספינת הדגל של החינוך לגיל הרך בעיר ומשמש דוגמא למרכז בכל הארץ. המרכז נותן מענה כולל להורים צעירים – הרצאות בנושאים התפתחותיים, תוכניות איכותיות בהנחיית אנשי מקצוע מתחום הגיל הרך ועוד. המחלקה עובדת בצמוד ליחידה החדשה להתפתחות הילד, בהובלת השירות הפסיכולוגי-חינוכי.
- הצהרונים העירוניים: הניסיון עושה את ההבדל
בחדרה למעלה מ-100 קבוצות צהרונים הממוקמים בכל רחבי העיר, בבתי הספר והגנים, ללא צורך בהסעות. הצהרון מתחיל מיד בתום הלימודים, והילדים פוגשים צוות חינוכי חם, ארוחה מזינה בפיקוח משרד הבריאות, ומרחב בטוח למשחק ולמידה. את הצהרונים מפעילה מזה שני עשורים עמותת פנאי העיר, ובמערב העיר מתנ"ס גבעת אולגה, בשיתוף עם אגף החינוך.
הצוותים החינוכיים בצהרונים העירוניים עוברים הדרכות והשתלמויות מקצועיות, ומעבירים תכנית פדגוגית עשירה, בה הילדים לומדים, יוצרים ומשחקים. מדי שבוע מתקיים חוג העשרה אחד בבתי הספר ושני חוגי העשרה בגני הילדים. הפעילות מפוקחת ובהתאם להנחיות הגורמים הרשמיים.
כגוף עירוני, פנאי העיר מפעילה את תכנית "ניצנים בחגים" בבתי הספר ובגנים (התוכנית מסובסדת על ידי משרד החינוך) הכוללת 5 ימי קייטנה בחופשת חנוכה, 5 ימי קייטנה בחופשת פסח ו-3 ימי קייטנה בין יום כיפור לסוכות.
ילדי הצהרונים אוכלים מדי יום ארוחה חמה ומזינה, המכילה את כל רכיבי התזונה הדרושים להתפתחותם. התפריט נבנה ע"י דיאטנית קלינית עם רישיון משרד הבריאות וע"פ תקנות משרד הבריאות. יחד עם הדיאטנית שמלווה את ההזנה לאורך כל השנה, חברות הקייטרינג המספקות את הארוחות לילדים, בעלות ניסיון רב שנים והן ספקיות של משרד החינוך, וכן עוברות בקרות פתע תקופתיות. מעת לעת מגיעים לצהרונים מפקחים הבודקים את המזון ובודקים את שביעות הרצון של הצוות והילדים.
- פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה בחדרה במספרים
פותחים שנה: בשנת הלימודים הקרובה יחלו את הלימודים במערכת החינוך בחדרה (מגיל לידה עד כתה י"ב) 29,754 תלמידים ותלמידות: 5,100 פעוטות מגיל לידה עד 3 * 4,760 תלמידים בגני הילדים * 11,022 תלמידים בבתי ספר יסודיים * 8,648 תלמידים בחטיבות הביניים ובתיכונים * 194 תלמידים בחינוך המיוחד * 30 תלמידים בקידום נוער
עולים בגדול: 1,600 תלמידים יעלו לכתה א', 1,570 תלמידים יעלו לכתה ז' ו-1,340 תלמידים יעלו לכתה י"ב.
בחדרה פועלים 202 גני ילדים* 116 גנים ממלכתיים * 55 גנים ממלכתיים דתיים, ממלכתיים חרדים ומוכר שאינו רשמי * 31 גני חינוך מיוחד * בחדרה 56 בתי ספר * 30 בתי ספר יסודיים * 21 חטיבות ביניים ותיכונים * 5 בתי ספר לחינוך מיוחד
מערכת החינוך בחדרה מתפארת בפדגוגיה מגוונת מונטסורי, דמוקרטי, משחק, מכיל לצד עשרות גנים ובתי ספר ייחודיים לצילום, אומנות, תנועה וספורט, ים, קיימות ואקלים, מוזיקה, מדע וטכנולוגיה ועוד.