הממשלה התכנסה הבוקר לישיבה מיוחדת ברמת הגולן
ממשלת ישראל ערכה הבוקר ישיבת ממשלה מיוחדת ברמת הגולן בה נשא ראש הממשלה נפתלי בנט דברים מרגשים והתייחס לפיתוח ההתיישבות בגולן
הממשלה אישרה היום (א׳), 26 בדצמבר 2021, כ"ב בטבת תשפ"ב, בישיבה חגיגית את תכנית המיליארד – תכנית חסרת תקדים להשקעה בהתיישבות ברמת הגולן ובקצרין. במסגרת ההחלטה, יושקעו מאות מיליוני שקלים בהכפלת האוכלוסייה באיזור בשנים הקרובות, בשיפור איכות החיים ובפיתוח הכלכלה המקומית והאיזורית ברמת הגולן כשאת ההחלטה הובילו ראש הממשלה, נפתלי בנט, ושר המשפטים, גדעון סער, ושותפים לה משרדי הבינוי והשיכון, הפנים, התחבורה והבטיחות בדרכים, התיירות, הכלכלה והתעשייה, החקלאות ופיתוח הכפר, החינוך, הגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל.
להלן עיקרי התכנית:
- 576 מיליון ש"ח לטובת תכנון ודיור
- תוספת עתידית של כ-7,300 יחידות דיור בטווח זמן של כחמש שנים, על פי החלוקה הבאה: 3,300 יח"ד לקצרין ו-4,065 יח"ד למועצה אזורית גולן כשיעד ההחלטה הינו הכפלת מספר התושבים ברמת הגולן ובקצרין בשנים הקרובות, קרי הוספה של 23,000 נפש באיזור
- הרחבה משמעותית של יישובי מ.א גולן באמצעות קליטת אוכלוסיות חדשות, לצד תמרוץ כלכלי עבור יישובים קולטים.
- 4,000 יחידות דיור נוספות בשני ישובים חדשים – במסגרת ההחלטה יוקמו שני יישובים חדשים ברמת הגולן ("אסיף" ו"מטר"), ובהם כ-2,000 יח"ד בכל אחד (בנוסף ל-7,300 יח"ד במ.א גולן ובקצרין) כשלצורך השקעה בתחום הדיור תוקם ועדה מיוחדת לתכנון, תקודם תכנית מתאר ארצית ברמה מפורטת, תאושר תכנית מתאר כוללנית לקצרין וייושמו תכניות לשחרור שטחי אש ופינוי מוקשים באיזור.
- 160 מיליון ש"ח להשקעה כוללת בשיפור איכות החיים בגולן:
- השקעה בתשתיות התחבורה המחברות את הגולן למרכז הארץ, והשקעה בתשתיות תחבורתיות בין ישובי המועצה וקצרין.
- שדרוג מערך הרפואה הדחופה והרחבת פעילות המוקד הרפואי הקדמי בקצרין.
- תכנית אודם לפיתוח מנהיגות טכנולוגית-ביטחונית בקצרין.
- השקעה מאסיבית בחינוך ובחינוך בלתי פורמאלי.
- 162 מיליון ש"ח לטובת פיתוח כלכלי מקומי-איזורי
- פיתוח תשתיות לתיירות, במרכזו שביל הגולן לאפניים, מענקים ליזמים בתחום המלונאות, שיווק וקידום מתחמי מלונאות חדשים.
- מו"פ וחדשנות: פיתוח תחום האגריטק באיזור והפיכת הגולן ל"בירת טכנולוגיות האקלים", קידום השקעות אימפקט באיזור, חיבור קלסטר הפוד-טק בקריית שמונה לרמת הגולן ועוד.
- פיתוח תעשייה ועסקים קטנים: שיווק מתחמים משולבים לתעשייה משלבת חקלאות, תמיכה של מנהל סחר חוץ בייצוא.
- השקעה חסרת תקדים בתכנית לפיתוח תחום התעסוקה ויצירה של כ-2,000 משרות בגולן: רכיבי ההחלטה מעודדים ומאפשרים יצירת כ-2,000 משרות בכל אחד מהתחומים הבאים: אגריטק, מלונאות, תעשייה חקלאית, שטחים מסחריים, מפעל עוגן ועוד.
- הגולן כבירת טכנולוגיות האנרגיות המתחדשות:
- מאות מליונים יושקעו בפרוייקט סולארי PPP, לרבות אגירה בשטח של כ-4,000 דונם בעמק הבכא.
- מו"פ אגרו-וולטאי בהיקף של כ-600 דונם.
- מכרזים לפרוייקטים אגרו-וולטאים בהיקף של כ-2,000 דונם.
בנט אמר: "ראשית, אני מבקש להודות לחברי קיבוץ מבוא חמה, קיבוץ של התק"ם מלפני כ-53 שנה, על האירוח החם של ישיבת הממשלה המיוחדת הזאת ושל חברי הממשלה. הציונות, מראשיתה ועד ימינו, מתאפיינת בנקודות בזמן שבהן ההנהגה "תופסת את הרגע" – מזהה איזשהו חלון שנפתח, הזדמנות מדינית או שינוי מגמה, ולוקחת את ההזדמנות כדי לקדם את האינטרסים של מדינת ישראל.
חברים, זה הרגע שלנו, זה הרגע של רמת הגולן. שילוב של נסיבות הביא אותנו היום להחלטה דרמטית של הממשלה להפנות משאבים רבים, כמיליארד שקלים, לחיזוק ההתיישבות ברמת הגולן. ראשית, חובה לומר – רמת הגולן היא ישראלית, זה מובן מאליו. משנת 1981 חל עליה החוק הישראלי וזה מעל לכל ויכוח.
העובדה שממשל טראמפ הכיר בכך, והעובדה שממשל ביידן הבהיר שאין שינוי במדיניות הזאת, הן גם בעלות חשיבות. לאחר כעשר שנים של מלחמת אזרחים איומה בסוריה, כל בר-דעת בעולם מבין שעדיף רמה ישראלית שלווה, פורחת וירוקה על אלטרנטיבה אחרת.בנוסף, בשנתיים האחרונות ישראלים רבים גילו שאפשר לעבוד מהבית ושלא חייבים לגור באזור המרכז. במובן זה, רמת הגולן יכולה להיות אופציה נהדרת למי שמעדיף אוויר נקי, מרחב ואיכות חיים. ראיתי לפני כמה דקות את ילדי הגן פה, ויש במה לקנא.
פה נכנסת הממשלה שלנו לתמונה. התכנית שאנחנו נאשר היום מציינת 40 שנים להחלת החוק כאן ולמען האמת, מגיעה באיחור ניכר, באיחור של שנים. במשך הרבה מאוד שנים יש סטגנציה בהיקף ההתיישבות. יש לנו פער גדול להשלים, ואנחנו מתחילים בזה היום. ברצוני להיות ברור – אחרי שנים ארוכות וסטטיות מבחינת היקף ההתיישבות,
המטרה שלנו היום היא להכפיל את ההתיישבות ברמת הגולן. לשם כך, אנחנו מחזקים את העיר קצרין בשתי שכונות חדשות, רובע 12 ורובע 13.
לשם כך אנחנו גם מקימים שני ישובים חדשים ברמת הגולן – היישוב אסיף והיישוב מטר. אנחנו מגבירים פה את ההתיישבות. בשביל זה אנחנו מקצים משאבים רבים, ואני רוצה להודות לכל משרדי הממשלה. כמיליארד שקלים שיהפכו את הרמה למקום שטוב יותר לחיות בו. מתוך הכסף הזה, יותר מחצי מליארד לתכנון ודיור. 162 מיליון ש"ח לפיתוח אזורי – תיירות, תעשייה, מסחר, כל מה שמייצר כאן מקומות עבודה טובים. עוד 160 מליון ש"ח לשיפור איכות החיים – תחבורה, רפואה ובעוד מימדי חיים. רמת הגולן גם תהיה ירוקה ביותר ממובן אחד ותהפוך למעשה לבירת הטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת בישראל. אני רוצה להודות לשרת האנרגיה בהקשר הזה.
אני גם מבקש לומר משהו שמאוד חשוב לי אישית ואני חושב שהוא תורם לחוסנה של מדינת ישראל. העובדה ששרי הממשלה כאן, מימין ומשמאל, יושבים כאן ביחד, היא עובדה מרגשת מאוד. זה לא מובן מאליו. הממשלה שלנו, בעצם קיומה, מאפשרת למצוא מחדש את הקונצנזוס הלאומי הישראלי. אחרי שנים ארוכות שבהן התמקדנו כל היום במפריד, אנחנו מנסים להדגיש כאן את המאחד. ורמת הגולן, הצורך לחזק לטפח וליישב אותה, היא בהחלט עיקרון שמאחד פה את כולנו.
אני מבקש להודות לחברי הממשלה, בעיקר ידידיי השר גדעון סער, השרה איילת שקד, שר האוצר ושרים אחרים שנרתמו, גם למי שנעדר פה עכשיו, ח"כ צביקה האוזר, שבאמת דחף והביא אותנו לרגע הזה. אני גם מבקש להודות במיוחד למנכ"ל משרד ראש הממשלה, יאיר פינס, שעובד על זה תקופה ארוכה, ואמר לי הבוקר איזה שיתוף פעולה הוא קיבל, עם רצון טוב מכולם. זה היה קל, זה לא היה קשה. ולישראלים שמחפשים מקום לבנות בו את ביתם אני אומר – הרמה מחכה לכם. בואו לגולן".